Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlarında Yönetmelik Değişikliği
Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımladığı yeni düzenlemeyle yürürlüğe girdi.
Yönetmelikteki Yeni Düzenlemeler
2016 yılında yayımlanan yönetmelikteki "büyük ölçekli" ifadesi kaldırılarak, "müracaatları" ifadesi "süreçleri" olarak revize edildi. Ayrıca, YEKA'ların geliştirilmesi için kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu alanlar üzerinde ön değerlendirmeler yapılacak. Aday YEKA İlan Süreci
Uygun bulunan alanlar, detaylı çalışmalar için Aday YEKA olarak ilan edilecek. Bu ilan sonrası, belirli kurumlarla sorgulama gerçekleştirilecek veya Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılacak.
Önlisans Başvuru Süreçleri
Aday YEKA'nın uygun olmaması ya da 2 yıl içinde YEKA olarak ilan edilmemesi durumunda, Aday YEKA niteliği iptal edilecek. Ayrıca, YEKA Yarışması sonrası kazanan tüzel kişilerin, tekliflerinin uygun bulunması durumunda EPDK'ya önlisans başvurusu yapmaları gerekecek.
Hukuki Sonuçlar ve Yükümlülükler
Süresi içinde önlisans başvurusu yapılmaması halinde, YEKA Sözleşmesi feshedilecek ve bağlantı kapasitesi dahil tüm haklar sona erecek. Yerli malı taahhüdünün yerine getirilmemesi durumunda da benzer yaptırımlar uygulanacak.
Bu yenilikler, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkili kullanımı ve yönetimi hedeflerine katkı sağlamak amacı taşımaktadır.