Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Windows 11’in yeni güncellemesinin ardından oyun performansı resmen dibe vurdu!

Microsoft, 2023’ün başlarında Windows 11 23H2 güncellemesini paylaşarak sayısız yeni özellik ve düzeltme getirdi. Fakat güncellemeyi yükleyen bazı kullanıcılar, bilgisayarlarının performansını büyük ölçüde düşürdüğünden şikayet ediyor. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 05.12.2023 11:53
Güncelleme Tarihi: 05.12.2023 11:53

Windows 11’in yeni güncellemesinin ardından oyun performansı resmen dibe vurdu!

Microsoft, Windows 11 23H2 güncellemesinin ardından çok sayıda şikayet aldı. Bazı kullanıcılar, resmi Microsoft forumlarında performans düşüklüğünden şikayet etti. Problemin, son güncellemeden önce yüksek performanslı bir bilgisayar olan ve ayrıca, çoğu oyunda yüksek kare hızlarına ulaşabilen 2020 HP Pavilion dizüstü bilgisayarında ortaya çıktığını ifade ediyor. Kullanıcılara göre dizüstü bilgisayar Valorant, CS:GO ve Grand Theft Auto 5 gibi oyunlarda yüksek ultra ayarlarda çalışırken 130 FPS'nin üzerine çıkabiliyordu. Ayrıca, Forza Horizon 5 gibi oyunlarda yüksek ayarlarda çalışırken yaklaşık 80-90 FPS'ye ulaşabiliyordu.

windows 11

GÜNCELLEMENİN ARDINDAN OYUNLARDA TAKILMALAR BAŞLADI

Fakat 23H2 güncellemesinin ardından aynı oyunlarda ani takılmalar ve ciddi FPS düşüşleri fark etmeye başladı. Güncellemeden sonra bilgisayarın çalışma sıcaklıklarında herhangi bir değişiklik kaydetmediği için problemlerin termal daralmadan kaynaklanmadığını da belirtildi. Aynı zamanda, bilgisayar her zaman klimalı bir odada ve bir soğutma pedi ile kullanıldığı için, problemlerin yazılımla ilgili olabileceği ifade edildi.

Bazı kullanıcılar ise güncellemeden sonra neredeyse tüm kıyaslamalarda 22H2'den yüzde 5 ila 8 arasında daha yavaş olduğunu öne sürdü. Bunun yanı sıra, oyunlarda rastgele takılmalar ve performansa yönelik diğer problemlerin de ortaya çıktığı aktarıldı.

windows 11

MİCROSOFT’TAN ÇÖZÜM ÖNERİSİ GELDİ

Öte yandan, Microsoft güncellemeyi kaldırmak zorunda kalmadan problemleri çözebilecek bir geçici çözüm önerdi.

Şirkete göre, kullanıcıların birkaç PowerShell komutuyla Microsoft Defender'ı sıfırlaması, bilgisayarlarını tekrar başlatması ve daha sonra BIOS'ta CPU Sanallaştırmayı etkinleştirmesi gerekiyor. Daha sonra ise, Windows Security'yi açmaları ve Core Isolation ayarları altında Memory Integrity'yi aktif hale getirmeleri gerekiyor. Bu değişiklikleri yaptıktan sonra bilgisayar yeniden başlatıldığı zaman, Hypervisor çalışıyor olacak ve Sanallaştırma Güvenliği aktif hale gelecek. Bu adımların, kullanıcılar tarafından bildirilen performansa yönelik sorunları çözeceği belirtildi.

Bazı kullanıcılar, değişiklikleri yaptıktan sonra bilgisayarının normale döndüğünü söyledi. GPU kıyaslamaları artık yüzde 3 ila 5 daha hızlıyken, CPU kıyaslamaları çoğunlukla 22H2 düzeylerine geri döndü.