Vestel Beyaz Eşya üçüncü çeyrekte kârlılığa döndü
Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ, 2026 yılının üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıkladı. Şirketin temmuz-eylül dönemindeki satış gelirleri bir önceki çeyreğe göre yüzde 13,2 artışla 15,7 milyar TL oldu; ikinci çeyrekteki 13,9 milyar TL seviyesinden yükseldi.
Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK), son üç çeyrekte negatif seyrettikten sonra üçüncü çeyrekte 1,6 milyar TL olarak gerçekleşti. İkinci çeyrekte eksi 140 milyon TL düzeyinde olan FAVÖK, böylece üç çeyrek aradan sonra pozitife döndü ve FAVÖK marjı %10 olarak kaydedildi.
brüt kâr ve operasyonel performans:
Üçüncü çeyrekte şirketin brüt kârı 2,1 milyar TL oldu; brüt kâr marjı yüzde 13,6'ya yükseldi. İkinci çeyrekteki brüt kâr marjı ise yüzde 0,4 idi. Şirket açıklamasında, stratejik dönüşüm programı çerçevesinde yürütülen operasyonel iyileştirmelerin sonuçlara yansıdığı, ürün gamı yönetimi, hammadde marjlarındaki iyileşme, yapısal verimlilik kazanımları ve disiplinli maliyet yönetiminin performansı desteklediği ifade edildi.
yönetim hamleleri, borç profili ve dokuz aylık görünüm:
Vestel CEO'su Gökhan Sığın, şirketin hacim odaklı büyümeden değer oluşturmaya dayalı bir modele geçtiğini; beyaz eşya faaliyetlerine odaklanarak sabit maliyetleri azaltma ve üretim verimliliğini artırma yönünde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Ayrıca Vestel Mobilite'nin megavat ölçeğindeki şarj teknolojileri ve enerji depolama çözümlerinin grup için büyüme alanları arasında olduğu vurgulandı.
Uzun vadeli borçların toplam finansal borçlar içindeki payı ikinci çeyrekteki yüzde 26 seviyesinden üçüncü çeyrekte yüzde 41'e yükseldi; şirket bunu borçların vade profilindeki iyileşmeye bağladı. Ödenen faiz tutarı yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre azaldı; şirket, döviz cinsinden borçlanma payındaki artışın faiz giderlerinin azalmasında etkili olduğunu bildirdi.
Dokuz aylık kümülatif sonuçlar, yılın ilk yarısındaki zayıf performansın etkisini taşıyor; dokuz aylık satış gelirleri geçen yılın aynı döneminin yüzde 45 altında gerçekleşti. Şirket, dokuz aylık sonuçların operasyonel yeniden yapılandırmanın olumlu etkilerini henüz tam yansıtmadığını, üçüncü çeyrek performansının ana faaliyetlerde ivmenin güçlenmeye başladığını gösterdiğini belirtti. Ayrıca nominal kurdaki değer kaybının yurt içi enflasyonun altında kalmasının ihracat maliyetleri üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği ve fiyatlama esnekliğini sınırladığı kaydedildi.
VESTEL CEO'SU GÖKHAN SIĞIN