Bist 100
10.247,75 0%
DOLAR
32,28 0,05%
EURO
34,9 0,23%
ALTIN
2.383,74 0,1%

Uyandığında ter içinde mi kalıyorsun? Bu durumun altında yatan sebep hiç masum değil

Gece terlemesi, birçok insanın yaşadığı yaygın bir sorun olabilir, ancak bu rahatsızlık sadece sıcaklıktan kaynaklanmıyor. Uykusuz gecelerin, sağlık sorunlarının ve hatta stresin ardında başka sırlar yatıyor olabilir. İşte, gece terlemesine neden olan 6 sıra dışı faktör...

Yayın Tarihi: 03.02.2024 10:05
Güncelleme Tarihi: 03.02.2024 12:19

Uyandığında ter içinde mi kalıyorsun? Bu durumun altında yatan sebep hiç masum değil

Uyandığınızda yatağınızın ıslak olduğunu fark ettiniz mi? Gece terlemesi, pek çok insanın başına gelen ve genellikle sıcaklık, kıyafet veya yorgan gibi basit faktörlere bağlı olan bir durumdur. Ancak bazen gece terlemesi, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Peki, gece terlemenizin altında yatan 6 şaşırtıcı sebep nelerdir? Bu haberde sizin için araştırdık.

GECE TERLEMESİ NEDEN OLUR?

Gece terlemesi, vücudun ısı dengesini sağlamak için ter bezlerinin sıvı salgılaması sonucu ortaya çıkar.

GECE TERLEMSİ

Bu fizyolojik bir olaydır ve gün içinde özellikle yoğun aktiviteler sonrası meydana gelir. Ancak gece terlemesi, bazen altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar şunlardır:

Enfeksiyonlar

Tüberküloz, HIV, bakteriyel enfeksiyonlar gibi hastalıklar, vücutta iltihaplanmaya ve ateşe neden olur. Bu da gece terlemesine yol açabilir. Eğer gece terlemeniz titreme, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilerle birlikte geliyorsa, enfeksiyon ihtimalini göz ardı etmeyin ve bir doktora başvurun.

Hormonal Bozukluklar

Menopoz, hipertiroidi, testosteron eksikliği gibi hormonlara bağlı hastalıklar, vücut ısısını etkiler ve gece terlemesine neden olabilir. 

GECE TERLEMESİ NEDEN OLUR

Kadınlarda menopoz döneminde sıkça görülen sıcak basmaları, gece terlemesinin en yaygın sebeplerinden biridir. Hormonal bozukluklar, kan testleriyle teşhis edilebilir ve uygun tedaviyle kontrol altına alınabilir.

Reflü

Mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan reflü, mide ekşimesi, ağrı, bulantı gibi belirtilere neden olur. Ayrıca, reflü gece terlemesine de sebep olabilir. Özellikle yatmadan önce yemek yemek, baharatlı veya yağlı yiyecekler tüketmek, alkol veya kafein içmek reflüyü tetikler. Reflüyü önlemek için yemekten en az 3 saat önce yatmak, yastığınızı yükseltmek, beslenmenize dikkat etmek ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmak gerekir.

Kanser

GECE TERLEMESİ NEDİR

Gece terlemeleri, her kanser türünde görülmez ancak bazı kanser türlerinin ilk belirtilerinden biridir. Özellikle lenfoma kanseri, ani kilo kaybı, ateş ve gece terlemeleriyle kendini belli eder. Eğer gece terlemenizin başka bir açıklaması yoksa ve diğer belirtiler de varsa, kanser ihtimalini göz önünde bulundurun ve bir onkoloji uzmanına danışın.

İlaç Yan Etkileri

Bazı ilaçlar, terleme mekanizmasını etkileyerek gece terlemesine neden olabilir. Antidepresanlar, ateş düşürücüler, insülin, hormon ilaçları, antibiyotikler, ağrı kesiciler gece terlemesine yol açabilen ilaçlardan bazılarıdır. Eğer kullandığınız ilaçların yan etkileri arasında terleme varsa, doktorunuzla görüşün ve ilaçlarınızı değiştirmeyi veya dozunu ayarlamayı talep edin.

GECE TERLEMESİ SEBEPLERİ

Nörolojik Hastalıklar

Nörolojik hastalıklar, sinir sisteminin işleyişini bozarak terleme kontrolünü etkileyebilir. Felç, otonom nöropati, otonom disrefleksi gibi hastalıklar, nadir de olsa gece terlemesine neden olabilir. Nörolojik hastalıkların teşhisi ve tedavisi için bir nöroloji uzmanına başvurmak gerekir.