UNRWA: Gazze ve Cibaliya’dan göç eden binlerce Filistinli temiz su ve güvenlikten yoksun çadırlarda yaşıyor
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun Gazze kentine yönelik saldırıları sonucu Gazze kenti ve Cibaliya Mülteci Kampı'nı terk etmek zorunda kalan binlerce Filistinlinin ağır insani koşullarda bulunduğunu açıkladı. Ajans, açıklamayı ABD merkezli X şirketinin platformundaki hesabı üzerinden paylaştı.
Yerinden edilme ve barınma koşulları
UNRWA'nın bildirdiğine göre yerinden edilenler temiz su, sanitasyon ve güvenlikten yoksun şekilde, aşırı kalabalık kamplarda ve derme çatma çadırlarda yaşamaya çalışıyor. Ajans, bu durumun Gazze'de güvenli bir yer kalmadığını gösterdiğini vurguladı.
Saldırılar, hedef alınan yerler ve etkileri
Açıklamada, İsrail ordusunun yerleşim yerleri, çok katlı binalar ve BM okullarını sistematik olarak hedef aldığı belirtilerek yerinden edilme sayısında artış yaşandığı ifade edildi. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin 8 Ağustos tarihli kararıyla Gazze kentinin işgaline yönelik planın onaylandığı; ordunun da 11 Ağustos'ta Zeytun Mahallesi'nden kente yönelik saldırılarını başlattığı kaydedildi.
UNRWA, ayrıca İsrail ordusunun 5 Eylül'den itibaren çok katlı binaları da hedeflemeye başlayarak kentte yaşayan yaklaşık 1 milyon Filistinliyi güneye sürmeyi amaçladığını ve bu kapsamda en az 10 binaya saldırı düzenlendiğini belirtti. Bu binalarda yaşayan ailelerin saldırılar nedeniyle evsiz kaldığı ifade edildi.
İnsani boyut
UNRWA'nın açıklaması, Gazze'deki krizin boyutuna dikkat çekiyor ve yerinden edilenlerin temel hizmetlere erişimindeki eksikliklerin derinleştiğini gösteriyor. Ajansın paylaşımı, mevcut şartlar altında insani yardımın yetersiz kalma riski bulunduğuna dair güçlü bir uyarı niteliği taşıyor.