DOLAR
42,85 -0,05%
EURO
50,61 0,15%
ALTIN
6.157,67 0,38%
BITCOIN
3.712.124,17 1,48%

UNAMA, Pakistan'ın Afganistan'daki Hava Saldırılarında Çok Sayıda Sivilin Öldüğünü Açıkladı

UNAMA, Pakistan'ın Afganistan'a yönelik hava saldırılarında 46 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Yayın Tarihi: 26.12.2024 18:30
Güncelleme Tarihi: 26.12.2024 18:30

UNAMA, Pakistan'ın Afganistan'daki Hava Saldırılarında Çok Sayıda Sivilin Öldüğünü Açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), Pakistan savaş uçaklarının Afganistan topraklarına gerçekleştirdiği hava saldırılarında onlarca sivilin ölümüne yol açtığını bildirdi. UNAMA, bu durumu sosyal medya hesabından duyurdu.

Merkezi Kabil'de bulunan UNAMA, güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiler doğrultusunda, çocuklar ve kadınlar dahil olmak üzere birçok sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Uluslararası hukukun, askeri güçlere sivilleri koruma sorumluluğu yüklediğine dikkat çeken UNAMA, olayın araştırılmasının önemini vurguladı.

Pakistan'a ait hava saldırıları, 24 Aralık tarihinde Afganistan'ın Paktika vilayetinin sınır bölgelerine yapıldı. Afgan hükümeti saldırılara sert tepki göstererek, bunun uluslararası normlara aykırı olduğunu belirtti. Afgan yetkililer, saldırılarda en az 46 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ayrıca, Afganistan geçici hükümeti Dışişleri Bakanlığı, Pakistan'ın Kabil Maslahatgüzarını bakanlığa çağırarak tepkisini gösterdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zehra Beluç, operasyonun Afganistan'daki güvenlik tehdidine yönelik yapıldığını savunarak, sivillerin hedef alınmadığını ifade etti. Bu operasyonun, Pakistan Talibanı'nın (TTP) kamplarına yapıldığı iddia ediliyor.

Son yıllarda, Pakistan'ın Afganistan'a sınırı olan Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde terör saldırılarına ciddi oranlarda artış yaşandı. Her iki eyalette, Peştun ve Beluc etnik gruplarının haklarını savunduğunu iddia eden silahlı gruplar, Pakistan güvenlik güçlerine ve sivil halka saldırılar düzenlemektedir. İslamabad, TTP'nin Afganistan'da mevzilendiğini ve saldırılarını buradan organize ettiğini ileri sürerken, Afgan hükümeti bu iddiaları reddetmektedir. Daha önce de, Pakistan ordusu Afganistan'ın Host, Paktiya ve Kunar vilayetlerindeki TTP üslerini hedef almış, bu durum iki ülke yönetimleri arasında gerginliğe yol açmıştır.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı