Türkiye Dijital Dünyada Aktör Olmayı Hedefliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin dijital dünyada pasif bir kullanıcı olmadığını ve kendi uydu teknolojisiyle önemli bir aktör konumunda bulunduğunu söyledi. TÜRKSAT tarafından düzenlenen 'Bağlantısallığın Yeni Çağı Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dijital bağımsızlığına yönelik önemli adımlara tanıklık ettiklerini ifade etti.
Vizyon Deklarasyonu ve Yerli Üretim
Sayan, forumun sadece teknolojik bir gelişim değil, aynı zamanda bir vizyon deklarasyonu olduğunun altını çizdi. “Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli üretim vizyonu doğrultusunda adımlar atan küresel bir güçtür” dedi. Sayan, %80’in üzerinde yerlilik oranına sahip TÜRKSAT 6A ile Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üreten 11 ülkeden biri konumuna yükseldiğini hatırlattı.
TÜRKSAT 7A’nın Stratejik Önemi
Ayrıca, forumda TÜRKSAT 7Aya ilişkin protokolü imzaladıklarını belirten Sayan, yeni uydu teknolojisinin Türkiye'nin dijital bağımsızlığını artırma amacı taşıdığını vurguladı. “TÜRKSAT 7A, yüksek veri kapasitesi ve geniş kapsama alanıyla Türkiye'nin stratejik iletişim ihtiyaçlarına yanıt verecek” açıklamasında bulundu.
Dijital Geleceğe Yön Veren Adımlar
Sayan, forumun gelecekteki dijital altyapının şekillendirilmesi için önemli bir fırsat sunduğunu ifade ederek, kamu ve özel sektör temsilcilerinin bu platformda bir araya geldiğini kaydetti. “Geleceğe taşıyacak önemli adımlardan biri atılmıştır” diyen Sayan, Türkiye'nin potansiyelini gösteren bu tür organizasyonların devam etmesini istediklerini belirtti.
Son olarak, güvenlik birçok açıdan günümüzde büyük bir önem arz ederken, Sayan, dijital altyapının varlığının kritik olduğunu vurguladı: “Kendi uydunuz, füzeniz ve iletişim altyapınız yoksa, konumunuz ve haberleşmeniz herkes tarafından biliniyor.”