
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan 5G Açıklamaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapay zeka ile ilgili dünyanın büyük bir yarış içinde olduğunu belirtti. Uraloğlu, 5G teknolojisinin yapay zekanın daha pratik bir şekilde kullanılmasını sağlayacağını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2025'te yaptığı açıklamada, dünya genelinde 5G'ye geçiş çalışmalarının devam ettiğini hatırlattı. Ayrıca bu tür organizasyonlarda yeni teknolojik ürünlerin tanıtıldığını ve takip edildiğini vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye'nin 5G'ye geçiş sürecinin ihale aşamasında olduğunu belirterek, “Doğru bir ihale süreci yönetebilmek adına hem sektörü hem de yeni ürünleri takip ediyoruz. Biz de kararımızı vererek Türkiye'de 5G'ye geçmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.
Bakan, 5G'nin ülke geneline yayılması hedefi ile birlikte, bu teknolojinin diğer teknolojilerin gelişimine katkı sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. Türkiye'de 34 noktada 5G teknolojisinin denemelerinin yapıldığını anımsatan Uraloğlu, “İstanbul Havalimanı başta olmak üzere 4 büyüklerin stadyumlarında 5G'yi hayata geçirdik. Bu hafta içinde de TBMM'de denemelere başlayacağız.” değerlendirmesini yaptı.
Kapsama Alanları ile İlgili Yeni Projeler
Uraloğlu, Türksat'ın uzayda ve Kablo TV ile fiber altyapısında yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Ayrıca Türksat'ın ULAK Haberleşme ve diğer operatörlerle işbirlikleri var. Kapsanamadığımız alanlarla ilgili belirli projelerimiz var, onları da hayata geçireceğiz.” dedi.
Dünyada yapay zeka konusundaki gelişmeleri değerlendiren Uraloğlu, “Çin yapay zeka konusundaki son atılımları ile dikkat çekiyor. 5G, yapay zekanın daha pratık kullanılmasını sağlayacak. Özellikle sosyal medya düzenlemeleri ile dolandırıcılık ve yanıltıcı işlemlerin yayılmasını engellemeyi planlıyoruz.” şeklinde sözlerini noktaladı.