DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0%
BITCOIN
3.851.247,51 -0,14%

Türkiye'nin Su Ürünleri Üretimi 2024'te Yüzde 7,6 Azaldı

Türkiye'nin su ürünleri üretimi 2024'te %7,6 azalarak 933 bin 194 ton oldu. Avcılıkta en büyük kayıp hamsi ve deniz balıklarında yaşandı.

Yayın Tarihi: 04.06.2025 10:13
Güncelleme Tarihi: 04.06.2025 10:13

Türkiye'nin Su Ürünleri Üretimi 2024'te Yüzde 7,6 Azaldı

Türkiye'nin Su Ürünleri Üretimindeki Düşüş

2024 yılı itibarıyla Türkiye'nin su ürünleri üretimi, bir önceki yıla göre %7,6 oranında azalarak toplam 933 bin 194 ton seviyesine geriledi. Bu veriler, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son istatistiklerden elde edildi.

Üretim Dağılımı

Su ürünleri üretiminin %31,1'ini avcılık yoluyla elde edilen deniz balıkları, %3,5%3,6'sını iç su ürünleri ve %61,8'ini yetiştiricilik ürünleri oluşturmaktadır. Avcılık yoluyla yapılan su ürünleri üretiminde geçen yıl %21,6 azalma yaşandı ve toplam 356 bin 70 ton olarak gerçekleşti. Yetiştiricilik üretimi ise 577 bin 124 ton seviyesinde kaydedildi.

Deniz ve İç Su Ürünleri Üretimi

2024'te deniz ürünleri avcılığı %23,3 oranında düşerken, iç su ürünleri avcılığı %0,2 artış gösterdi. Avlanan deniz balıkları arasında en çok hamsi 153 bin 175 ton ile öne çıkarken, onu 49 bin 278 ton ile palamut ve 17 bin 818 ton ile sardalya takip etti.

Yetiştiricilikte Artış

Öte yandan, 2024 yılı itibarıyla yetiştiricilik yoluyla yapılan üretimde %3,7 oranında bir artış görüldü. Yetiştiricilik üretiminin 405 bin 742 tonu denizlerde, 171 bin 382 tonu ise iç sularda gerçekleşti. İç sularda en çok yetiştirilen balık türü 170 bin 905 ton ile alabalık iken, denizlerde 165 bin 55 ton levrek ve 154 bin 279 ton çipura olarak kaydedildi.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı