Türk şirketleri dünyaya tarım teknolojisi ihraç ediyor
TEKNOFEST İstanbul kapsamındaki Tarım Teknolojileri Kümelenmesi (TÜME) standlarında yer alan Türk firmaları, gübre yönetiminden su ürünleri filtrelerine ve otomatik yem ile süt takip çözümlerine kadar geliştirdikleri teknolojileri hem iç pazara hem de yurt dışına sunuyor. Haber: ZEYNEP DUYAR
EYS Makine: Gübre yönetiminde yerli tasarım ve geniş ihracat
EYS Makine Satış Müdürü Oğuzhan Tepe, özellikle büyükbaş hayvan çiftliklerindeki gübrenin işlenmesine yönelik makineler geliştirdiklerini belirtti. Tepe, bu makinelerle gübrenin toplanıp homojen hale getirildikten sonra katı ve sıvı olarak ayrıştırıldığını, el değmeden çiftlik dışına çıkarılabildiğini ve komposta dönüştürülüp paketlenerek satışa sunulabildiğini anlattı.
Tepe'nin ifadeleri arasında öne çıkanlar: "Topraktan gelen mahsulü tekrar toprağa vererek ürünün daha da faydalı hale gelmesini sağlıyoruz." Ayrıca firmanın iddiasına göre, gübre yönetiminde Türkiye'de sektör lideriyiz, dünyada kendi alanımızda ilk 3'teyiz, şu anda 70 ülkeye ihracat yapıyoruz ve en büyük pazarları ABD, Japonya ve Hollanda. Tepe, EYS'nin "Türkiye'nin AB standartlarına uygun üretim yapan tek firmasıyız" şeklindeki açıklamasına da yer verdi.
Mat Filtrasyon Teknolojileri: Su ürünleri için tasarım odaklı filtre çözümleri
Su ürünleri üretimine yönelik filtre teknolojileri geliştiren Mat Filtrasyon Teknolojileri Ozon Üretim Müdürü Korat Eriş, akvaryum ve balık çiftliklerine özgü tasarım çözümler sunduklarını aktardı. Eriş, geliştirdikleri ürünlerin hem insan sağlığı hem de balık verimi açısından katkı sağladığını vurguladı.
Eriş, şirketin ihracat dinamiklerine ilişkin şunları söyledi: "Türkiye'de ve dünyadaki balık çiftliklerine yüzde 99'a varan ihracatımız mevcut, şu anda 67 ülkeye ihracat yapıyoruz". İhracat pazarları arasında Norveç, İskandinav ülkeleri, İsveç, İsviçre, Japonya ve Kanada yer alıyor. Firma, müşterilerin farklı balık ve deniz ürünü türlerine göre dizayn taleplerini karşılayıp kendi tasarımlarını üretip kurulum ve devreye alma süreçlerini yürütüyor.
TEMPA Elektroteknik: Otomatik yem dağıtımı ve milli süt takip sistemi
TEMPA Elektroteknik Kurucusu Alev Bahtiyar, yem makinelerinin tasarımından kurulumuna kadar tüm aşamaları yürüttüklerini, hayvancılıkta sürdürülebilirlik ve şeffaflık hedefiyle çalıştıklarını belirtti. Geliştirilen teknolojilerin üreticiye maliyet, zaman ve stok yönetimi açısından avantaj sağladığını ve bazı alanlarda ihracat yaptıklarını söyledi.
Bahtiyar, küçük ölçekli işletmelere hizmet verdiklerini, 50'den az hayvanı olan işletmelere yönelik çözümler sunduklarını ifade etti. Ayrıca şirketin geliştirdiği milli süt takip sistemi hakkında şu değerlendirmeyi paylaştı: "Köylülerimizin süt toplamalarıyla ilgili milli bir ürün tasarlayıp Türkiye'de şu anda 80 noktada kullanılan bir sisteme dönüştürdük." Bu sistemde sütün hangi köyden, hangi müstahsil, birlik, kooperatif veya kişiler tarafından toplandığı buluttaki yazılıma kaydediliyor; STK'ler, işletmeler veya Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumlar bu verileri kurum ihtiyaçlarına göre kullanabiliyor. Bahtiyar, sistemin kayıp-kaçakları azalttığını, birliklerde şeffaflık sağladığını ve ürünün soğuk zincirde tutulmasıyla hijyeni güçlendirdiğini belirtti.
Genel değerlendirme: TEKNOFEST'te sergilenen bu çözümler, tarımsal üretimde verimlilik, izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik konularına odaklanıyor. Yerli firmaların geliştirdiği makineler ve yazılımlar, hem üretim süreçlerini modernize etmeye hem de uluslararası pazarlarda rekabet etmeye yönelik somut örnekler sunuyor.
Tarım teknolojileri geliştiren Türk şirketleri, bu alandaki ürünleriyle diğer ülkelerin de gıda üretimi ve verimliliğine katkı sağlıyor. Gübre yönetimi ekipmanları üreten EYS Makine Satış Müdürü Oğuzhan Tepe, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.