Turgutlu Belediyesi 2025 bütçe performansını açıkladı
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Belediye Başkanı Çetin Akın, Nisan Ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda 2025 yılı bütçe performansını değerlendirdi. Akın, 2025 yılını yaklaşık 35 milyon liralık artı bütçeyle kapattıklarını belirtti.
Akın, bütçe realizasyonuna ilişkin rakamları şu şekilde paylaştı: bütçe gelirlerinin toplamı 1 milyar 448 milyon 813 bin TL, bütçe giderlerinin toplamı ise 1 milyar 413 milyon 700 bin TL oldu. Başkan Akın, "Bu enflasyonist ortamda tahmini bütçemizi yüzde 85 oranında tutturduk" ifadelerini kullandı.
Faiz kalemlerine dair verilen bilgilerde ise 2025 yılı faiz giderlerinin 19 milyon 873 bin TL, faiz gelirlerinin ise 28 milyon 102 bin TL olduğu belirtildi. Akın, bu rakamları "kaynaklarımızı doğru kullandığımızın göstergesi" olarak nitelendirdi.
Gerçekleştirilen projeler
Yıllık faaliyet raporunun ardından konuşan Başkan Akın, 2025 içinde hayata geçirilen başlıca projeleri tek tek sıraladı. Aktarılanlara göre hizmete alınan eserler arasında Turgutlu Belediyesi Mimar Ferdi Zeyrek Spor Kompleksi, Ekrem Gürel Kültür Merkezi, Kent Lokantası, Halk Mandıra ve Halk Ekmek sayıldı. Ayrıca yaklaşık 150 kilometrelik ova yolu asfaltlama çalışması gerçekleştirildi, üç yeni sondaj kuyusu açıldı ve sokak hayvanları için doğal yaşam alanı oluşturuldu.
2026 planları: altyapı ve koordinasyon gerektiren çalışmalar
Başkan Akın, 2026 yılında birçok mahalleyi kapsayan altyapı ve üstyapı çalışmalarının süreceğini, bu süreçte bazı yolların geçici olarak bozulabileceğini söyledi. Akın, söz konusu çalışmaları yerel hizmetlerin aksatılmadan yürütüleceğini vurguladı.
Akın ayrıca, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (GDZ) Turgutlu için yaklaşık 200 milyon liralık yatırım planladığını belirterek Acarlar, Yılmazlar, Şehitler ve Altay mahallelerinde elektrik direklerinin yer altına alınması çalışmalarının başlayacağını bildirdi. Akın, "Telekom, GDZ A.Ş. ve MASKİ aynı anda çalışacak ve bu mahallelerde altyapı sorunlarını tamamen bitirerek çıkmayı planlıyoruz. Üstyapısını da belediye olarak biz yapacağız" dedi.
Bu kapsamda Akın, gelen eleştiriler hakkında da şunları söyledi: "Yolları bozacağız ki yatırımlar gelsin. Enerji yatırımı gelmeden yolu kaldırmadan bu işleri yapmak mümkün değil. O eski direkleri, telleri yer altına alacağız. Yolları bozacağız ki yatırımlar gelsin. Hemşehrilerimizden biraz sabır bekliyoruz."
Kervan Yolu projesinde gecikme riski
Kervan Yolu’nda planlanan asfaltlama çalışmasının kurumlar arası koordinasyon nedeniyle gecikebileceğini belirten Akın, projenin Halil Kale Fen Lisesi’nden İstasyonaltı Köprüsü’ne kadar 2.7 kilometrelik hat üzerinde planlandığını aktardı. Akın, Telekom’un çalışmalarını bölüm bölüm yapmaması ve hatların kontrolünü sağlama isteğinin projelendirme sürecini uzatabileceğini, ayrıca bölgede bulunan Pazartesi Pazarı’nın süreci zorlaştırdığını ifade etti.
Toplantıda verilen bilgiler, Turgutlu Belediyesi’nin 2025 mali yılı performansını ve 2026 için önceliklendirdiği altyapı yatırımlarını ortaya koyuyor. Belediyenin açıkladığı rakamlar ve planlanan çalışmalar, önümüzdeki dönemde saha çalışmalarının ve kurumlar arası koordinasyonun belirleyici olacağını gösteriyor.
TURGUTLU BELEDİYE BAŞKANI ÇETİN AKIN, 2025 YILI BÜTÇE GELİRLERİNİN 1 MİLYAR 448 MİLYON TL, GİDERLERİNİN İSE 1 MİLYAR 413 MİLYON TL OLDUĞUNU AÇIKLAYARAK YAKLAŞIK 35 MİLYON LİRALIK ARTI BÜTÇEYLE YILI TAMAMLADIKLARINI SÖYLEDİ.