Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla plastik atıkların tarım sektöründeki etkilerine dikkat çekti.
Çelik, yaptığı açıklamada, plastik kirliğinin çevresel bir tehdit oluşturduğunu belirterek, bu sorunun tarım alanında ciddi yansımaları bulunduğunu ifade etti. “Çöplüklerdeki ve diğer ortamlardaki plastik atıklardan toprağa ve su kaynaklarına sızan mikroplastikler, toprak ve su kaynaklarını olumsuz etkileyerek üretimde verim kaybına neden olabilmektedir. Ayrıca hayvanlar için de ölümcül hasarlara yol açabilmektedir.” dedi.
Çelik, plastik kirliliğinin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının temiz bir çevre için elzem olduğuna değinerek, “Tarımda plastik atık sorunu ciddiyetle ele alınmalı, öncelikle atık yönetimi ve geri dönüşüm çalışması üzerinde yoğunlaşılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Plastik atıkların toplanması, geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması konularında toplumsal sorumluluğun önemine vurgu yapan Çelik, “Toplumda plastik kirliliği konusunda farkındalık oluşturmak için eğitim programları ve kampanyalar düzenlenmelidir.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, insanların plastik kullanımını en aza indirecek projelerin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, doğada daha hızlı çözünen alternatif malzemelerin kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.