Tokat’ta kadın ve genç istihdamını hedefleyen 'Tokat Kadınları Tokat İçin Üretiyor' projesi
Tokat Belediyesi ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) iş birliğinde yürütülen “Tokat Kadınları Tokat İçin Üretiyor” projesi, yerel gastronomi mirasını ekonomik değere dönüştürmeyi ve kadın ve genç istihdamını artırmayı amaçlıyor.
Proje ortakları ve kapsam
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda SOGEP 2025 kapsamında OKA tarafından kabul edilen proje, Tokat Belediyesi tarafından hazırlanarak destek bütçesi için OKA ile imzaları tamamlandı. İmza töreninde Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu ile OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle yer aldı.
Atölye ve üretim hedefleri
Projeyle Tokat’ta bir yöresel lezzetler üretim atölyesi kurulacak; atölyede özellikle Tokat dolması, keşkek, yağlı, tırtıl baklava, erişte ve bat gibi yerel ürünler dondurulmuş veya vakumlu ambalajlarla satışa sunulacak. Amaç, geleneksel reçeteleri modern üretim yöntemleriyle birleştirerek ürünlerin ekonomik canlılığa kazandırılmasıdır.
Eğitim ve sürdürülebilir üretim modeli
Projede eğitim ile üretim eş zamanlı yürütülecek bir model benimsenecek. Coğrafi işaretli Narince üzüm yaprağı gibi yerel girdiler kullanılarak standart reçetelerle üretim sağlanacak; eğitim gören personelin ürettiği ürünler doğrudan merkez aracılığıyla pazarlanacak. Elde edilen gelirler merkezin kapasitesinin artırılması ve ürün çeşitliliğinin geliştirilmesi için kullanılacak.
Finansman ve yerel kalkınma
Proje, OKA tarafından sağlanan destek ve Tokat Belediyesinin eş finansman katkılarıyla hayata geçirilecek. Bu yapı, projenin hem ilk yatırım hem de işletme aşamasında sürdürülebilir olmasına yönelik planlı bir yaklaşım sunuyor.
Başkanın değerlendirmesi
Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, projeyi değerlendirirken şu ifadeleri kullandı: ‘Kadın istihdamı konusunda yine çok güzel bir projeye daha imza attık. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Mehlika Dicle hanımefendiyle birlikte protokolümüzü imzaladık. ‘Tokat Kadınları Tokat İçin Üretiyor’ Projemizle Tokat’ımızda hem kadın istihdamına önemli bir katkı sağlamış olacağız hem de Tokat gastronomisini üreteceğimiz ürünlerle dünyaya tanıtmış olacağız. Tokat’ımızın mümbit topraklarında yetişen yerli ürünlerimizi, Tokat’ımızın bereketli mutfağını, kadınlarımızın emeğiyle ve gençlerimizin enerjisiyle üretime dönüştürüyoruz. ‘Tokat Kadınları Tokat İçin Üretiyor’ projesi yalnızca bir istihdam projesi değil; aynı zamanda şehrimizin gastronomi mirasını geleceğe taşıyan, yerel kalkınmayı güçlendiren bir vizyonun ürünüdür. Üreten, kendi ayakları üzerinde duran ve değerini markaya dönüştüren bir Tokat hedefiyle çalışıyoruz. SOGEP kapsamında hazırladığımız, OKA tarafından sağlanan destek ve Tokat Belediyemizin eş finansman katkılarıyla hayata geçirilecek. Tokat Belediyesi olarak projeye hem nakdi hem de ayni katkı sunarak sürecin güçlü ve sürdürülebilir şekilde yürütülmesini sağlayacağız. OKA Genel Sekreteri hemşehrimiz Mehlika Dicle hanımefendiye değerli desteklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Tokat Belediyesi AR-GE Proje Koordinatörlüğümüz öncülüğünde yürütülen bu çalışmayla, sosyal belediyecilik ile üretken belediyeciliği bir araya getirerek Tokat’ımızın ekonomik ve sosyal gelişimine uzun vadeli katkı sunacağız. Tokat’ımıza hayırlı uğurlu olsun.’
TOKAT BELEDİYESİ İLE ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI (OKA) İŞ BİRLİĞİNDE HAYATA GEÇİRİLEN "TOKAT KADINLARI TOKAT İÇİN ÜRETİYOR" PROJESİYLE, KADIN VE GENÇ İSTİHDAMI ARTIRILIRKEN TOKAT’A ÖZGÜ YÖRESEL LEZZETLERİN MODERN YÖNTEMLERLE ÜRETİLEREK EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HEDEFLENİYOR.