Samsun'da küçük üreticilere yeni destek kapısı: birlik birinci dereceye yükseldi

Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 66 puanla 1. dereceye yükseldi; buzağı ve süt üretimine ilave destek, kredi ve sigorta avantajları sunulacak.

Yayın Tarihi: 17.10.2026 14:53
Güncelleme Tarihi: 17.10.2026 14:53

Samsun'da küçük üreticilere yeni destek kapısı: birlik birinci dereceye yükseldi

Samsun'da tarımsal örgüt statüsünde yükseliş:

Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2026 Yılı Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilme Listesinde 66 puan alarak 1. derece tarımsal örgüt statüsüne yükseldi. Birliğin elde ettiği yeni statü, bölgedeki hayvancılık faaliyetleri için önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

üreticilere sağlanacak destekler:

Birlik Başkanı Ömer Baykut, yeni statü sayesinde üyelere sağlanabilecek destekleri açıkladı. Buna göre her doğan buzağı için 400 TL ilave destek verilebilecek. Çiğ süt üretiminde ise litre başına 2,80 TL ek destek öngörülüyor. Baykut, bu desteklerin üreticilerin nakit akışına doğrudan katkı sağlayacağını belirtti.

Ayrıca birlik üyeleri Ziraat Bankası tarımsal kredilerinde yüzde 10 ilave faiz indiriminden yararlanabilecek. TARSİM sigortalarında ve Tarım ve Orman Bakanlığı projelerinde de yeni statü ile çeşitli avantajların devreye girebileceği ifade edildi.

beklenen etkiler ve değerlendirme:

Birliğin 1. derece statüsüne yükselmesi, Samsun'daki hayvancılık sektörü açısından bir dizi olumlu etki yaratması beklentisini doğuruyor. Finansmana erişimin kolaylaşması ve ilave destekler, üreticilerin maliyetlerini düşürürken, üretim verimliliğini ve gelir düzeyini artırma potansiyeline sahip.

Ömer Baykut, elde edilen başarının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek özellikle MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal'ın katkılarına vurgu yaptı. Baykut, yeni statünün birlik üyelerinin desteklerden daha etkin yararlanmasını sağlayacağını ve bölgedeki hayvancılık faaliyetlerine olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.

Bu kararın uygulanmasıyla birlikte Samsunlu yetiştiricilerin hem üretim hem de finansman alanında daha avantajlı konuma gelmesi hedefleniyor. Birlik yetkilileri, üyelerin yeni imkânlardan faydalanabilmesi için bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

SAMSUN'DA HAYVANLIĞA DESTEK SÜRÜYOR.

SAMSUN'DA HAYVANLIĞA DESTEK SÜRÜYOR.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.