TİGEM Ceylanpınar'da buğday hasadı başladı: 56 bin 400 hektarda rekolte beklentisi
Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)'e bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünde bu yıl buğday hasadı başladı. İşletme, 1 milyon 663 bin dekarlık alanıyla dünyada tek parça halinde yönetilen en büyük tarım arazisini temsil ediyor; sahadaki çalışmalar ise işletmeye ayrılan 564 bin dekarlık alan içinde yoğunlaştı.
Hasat sahnesi ve uygulama
Onlarca biçerdöver yan yana dizilerek geniş arazide düzenli turlar yaptı; sahadaki görüntüler ekiplerin koordinasyonunu gösterdi. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yetkililerden bilgi alarak biçerdöverin koltuğuna oturdu ve pervaneleri çalıştırarak ilk buğday hasadını başlattı. Vali Şıldak, arpa hasadının tamamlandığını, buğday hasadının ise ekimi yapılan 56 bin 400 hektarlık alanda sürdüğünü vurguladı.
Rekolte, yağışların etkisi ve tarımsal katkılar
Vali Şıldak, bu yıl yoğun geçen yağışların beraberinde bereket getirdiğini belirterek rekoltede %20 civarında artış beklendiğini ifade etti. İşletmede hem sulu hem kuru tarım uygulamalarının birlikte yürütüldüğü, bunun verim ve çeşitlilik açısından avantaj sağladığı kaydedildi. Ayrıca TİGEM Ceylanpınar'ın sadece üretim değil, tohum yetiştirme ve örnek tarım uygulamalarında da rol oynadığı; geniş ölçekli işletmenin bölge istihdamına katkı sağladığına dikkat çekildi.
Katılımcılar ve saha değerlendirmesi
Programa Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak ile birlikte İlçe Kaymakamı Çağatay Çakal, TİGEM yetkilileri, ilçe kurum müdürleri, askeri personel ve emniyet ekipleri katıldı. Yetkililer, sezon boyunca hasat takibinin sürdürüleceğini ve elde edilecek verinin bölge tarım politikaları ile çiftçi desteklerine yön vereceğini belirtti.
Genel değerlendirmeye göre Ceylanpınar'daki hasat, hem yerel üretim kapasitesinin göstergesi hem de ülke tahıl stokları açısından takip edilecek önemli bir gelişme olmayı sürdürüyor.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ARAZİSİNDE BUĞDAY HASADI BAŞLADI