Tekirdağ’da Sahipsiz Hayvan Bakımevi 2. Etabı hizmete açıldı
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Sahipsiz Hayvan Bakımevi 2. Etap Genişleme Projesi, düzenlenen törenle açıldı. Süleymanpaşa ilçesi Karacakılavuz Mahallesi’ndeki tesis, ikinci etap tamamlanmasıyla kapasite ve hizmet çeşitliliği açısından önemli bir atılım gerçekleştirdi.
Proje, kapasite ve tesis alanı
İkinci etap çalışmalarıyla birlikte tesisin alanı yaklaşık 44 bin metrekareye çıkarıldı ve köpek kapasitesi 150’den 1.500’e yükseltildi. Tesis, modern yaşam alanları, bakım bölümleri, teknik hizmet üniteleri ve sosyal alanlar barındıracak şekilde düzenlendi.
Sunulan hizmetler ve geriye dönük veriler
Başkan Dr. Candan Yüceer, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmaların hem yasal hem de vicdani bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak; "Doğa ve içindeki tüm canlılar bizlere emanet. Bu emanetlere sahip çıkmak, onların yaşam hakkını korumak ve daha iyi yaşam şartlarına sahip olmalarını sağlamak hem yasal hem de vicdani bir sorumluluktur" dedi.
Birim olarak 2023’te hizmete açılan birinci etapla bugüne kadar yapılan çalışmalardan bazı veriler şöyle:
2.192 köpek ve 2.783 kediye bakım ve tedavi hizmeti verildi; köpeklerden 827 ve kedilerden 419 kısırlaştırma işlemi yapıldı; 1.562 sahipsiz hayvana kuduz aşısı uygulandı. Sahiplendirme çalışmaları ise bugüne kadar 160 köpek ve 94 kedinin yeni yuva bulmasıyla sonuçlandı.
Yüceer, sahiplendirme oranlarının istenilen seviyede olmadığını belirterek vatandaşlara "Satın almayalım, sahiplenelim" çağrısında bulundu.
Geri dönüşüm ve mama üretimi
Büyükşehir Belediyesi, bakımevindeki mama ihtiyacını karşılamak ve sıfır atık hedeflerine katkı sağlamak amacıyla bir mama üretim tesisini de devreye alacak. Tesisin mayıs ayı sonuna kadar hizmete alınması planlanıyor; günlük yaklaşık 1 ton yemek atığının mamaya dönüştürülmesi hedefleniyor.
Tören ve protokol
Açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törene Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Süleymanpaşa Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ali Güngör, Malkara Belediye Başkanı Nergiz Karaağaçlı Öztürk, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Mustafa Onur Bozkurter, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, TESKİ Genel Müdürü Dr. Onur Özgül, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek tesisin ikinci etabı resmen açıldı ve katılımcılar tesisi gezerek incelemelerde bulundu.
Tekirdağ'da Sahipsiz Hayvan Bakımevi 2. Etabı hizmete açıldı