Rize'den Ürdün'e çipli göç: arı şahini 9 günde 798 kilometre kat etti

Rize'de tedavi edilip doğaya salınan arı şahini, takılan çip sayesinde 9 günde 798 kilometre kat ederek Ürdün'e ulaştı; göç verileri bilimsel değer taşıyor.

Yayın Tarihi: 09.10.2026 18:37
Güncelleme Tarihi: 09.10.2026 18:41

Rize'den Ürdün'e çipli göç: arı şahini 9 günde 798 kilometre kat etti

Rize'den Ürdün'e çipli göç: arı şahini 9 günde 798 kilometre kat etti

Rize'de yaralı bulunup tedavisinin ardından yeniden doğaya salınan arı şahininin göç yolculuğu, takılan uydu çipi sayesinde izlenmeye devam ediyor. Kuşun kısa sürede kat ettiği mesafe ve ulaştığı irtifa, rehabilitasyon sonrası serbest bırakılan yaban hayatının hareketlerini anlamada önemli veri sağlıyor.

doğaya salınma ve takip:

Yaralı olarak tespit edilen arı şahini, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerinin tamamlanmasının ardından Vali İhsan Selim Baydaş tarafından 30 Eylül tarihinde Isırlık Tabiat Parkı'nda doğaya salındı. Kuşun üzerinde yerleştirilen uydu çipi ile hareketleri anlık olarak takip edilebiliyor.

göç verileri ve bilimsel katkı:

Takip kayıtları, arı şahininin 9 günde toplam 798 kilometre mesafe kat ettiğini ve en yüksek 2 bin 257 metre irtifaya çıktığını gösterdi. Kayıtlar ayrıca kuşun kısa süre içinde sınır ötesine geçerek Ürdün'e ulaştığını doğruladı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize Bölge Müdürlüğü ekiplerinin rehabilitasyon ve salım süreçlerine ilişkin veriler, yaban hayatının korunması ve kuşların göç hareketlerinin daha yakından tanınması açısından değerli bilimsel çıktılar sunuyor. Elde edilen bilgiler, göç rotalarının haritalanması ve koruma önlemlerinin planlanmasında kullanılabilecek nitelikte.

Kısa süreli takip sonuçları, benzer vakalarda uygulanacak rehabilitasyon ve izleme uygulamalarına yön gösterirken, çipli izleme yöntemi doğaya bırakılan bireylerin davranışlarını gerçek zamanlı izleme imkânı sağlıyor.

RİZE’DE YARALI HALDE BULUNAN VE TEDAVİ EDİLEREK YENİDEN DOĞAL YAŞAMINA KAVUŞAN ARI ŞAHİNİ, GÖÇ...

RİZE’DE YARALI HALDE BULUNAN VE TEDAVİ EDİLEREK YENİDEN DOĞAL YAŞAMINA KAVUŞAN ARI ŞAHİNİ, GÖÇ YOLCULUĞUNU SÜRDÜRÜYOR. VALİ İHSAN SELİM BAYDAŞ TARAFINDAN 30 EYLÜL’DE ISIRLIK TABİAT PARKI’NDA DOĞAYA SALINAN VE UYDU TAKİBİ AMACIYLA ÇİP TAKILAN ARI ŞAHİNİNİN, GÖÇ GÜZERGÂHI ÜZERİNDE ÜRDÜN’E ULAŞTIĞI TESPİT EDİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.