Gıda Güvenliği, Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Önemli Bir Konu
Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), "7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği" günü münasebetiyle yayımladığı mesajında, gıda güvenliğinin yalnızca sağlıkla ilgili değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal açılardan da önemli olduğunu bildirdi.
Dernek, insanların sağlıklı ve aktif bir yaşam sürdürebilmeleri için sürekli olarak yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya erişim gerekliliğine dikkat çekti.
Dünyada Gıda Kaynaklı Hastalıklar Tehlikesi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl yaklaşık 600 milyon insan gıda kaynaklı hastalıklara yakalanmakta, 420 bin kişi ise bu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ayrıca, bir yıl içinde 5 yaş altındaki yaklaşık 125 bin çocuk gıda kaynaklı hastalıklar sonucu yaşamını yitirmektedir.
Bilim ve Etik Açısından Gıda Güvenliği
Mesajda, gıda güvenliğinin sağlanmasında bilimin temel rolü olduğu ifade edilirken, şu ifadelere yer verildi: "Gıda güvenliği risklerinin saptanması, bu risklerin bertaraf edilmesi ve gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi bilimin konusudur. Gıda güvenliği, temel bir etik konusudur. Bu alanda bilimsel bilgi kullanımı, aynı zamanda etik bir sorumluluktur."