Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,56 0,21%
EURO
35,02 0,41%
ALTIN
2.426,64 0,01%

SSK, Bağ-Kur emeklileri rahat bir oh çektirecek gelişme! Seyyanen zam onayı geldi

Yılın ilk 6 aylık döneminde ödenecek olan emekli zammı Ocak ayında I,25 olarak şekillenmişti. En düşük emekli maaşı 10.000 TL uygulaması da devam ediyor. 2024 yılında 2. zam Temmuz ayında açıklanacak iken bu kapsamda 2 düzenlemenin söz konusu olduğu açıklaması yapılmış bulunuyor.

Yayın Tarihi: 16.04.2024 12:58
Güncelleme Tarihi: 16.04.2024 12:58

SSK, Bağ-Kur emeklileri rahat bir oh çektirecek gelişme! Seyyanen zam onayı geldi

Emekli maaşları artan enflasyon rakamları karşısında erimeye devam ediyor. Seçim öncesi beklenen ara zam hayali Temmuz'a sarkarken, seyyanen zam durumunun söz konusu olmadığı ancak emeklileri için sosyal destek anlamında yeniliklerin gelmesi planlanıyor. Bir kesim emekli kendisine yapılacak olan sosyal yardım konusunda, ''Sosyal yardımı muhtaç kaldık' yorumlarını yaparken, diğer kesim de yapılacak olan düzenlemelerin ne zaman yasalaşacağını merakla bekliyor.

Yılın ilk 6 aylık döneminde ödenecek olan emekli zammı Ocak ayında %49,25 olarak şekillenmişti. En düşük emekli maaşı 10.000 TL uygulaması da devam ediyor. 2024 yılında 2. zam Temmuz ayında açıklanacak iken bu kapsamda 2 düzenlemenin söz konusu olduğu açıklaması yapılmış bulunuyor. Temmuz ayında 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanması akabinde emekli zam oranları şekillenecek iken taban aylıklara yansıyacak olan bu artış milyonların merakla beklediği hesaplar arasında yer alıyor.

tll

Geçtiğimiz hafta TÜİK tarafından yapılan açıklama kapsamında Ocak Şubat ve Mart dönemi enflasyon oranları belli oldu. Bu kapsamda emeklinin 3 aylık ilk zam oranı şekillenirken Nisan, Mayıs ve Haziran ayında açıklanması sonrasında emekli maaş zammı kesinleşecek. Emekli maaşlarına yapılacak olan zam da en düşük emekli maaşı da nasibini alacak. 10.000 TL olan en düşük emekli maaşı Temmuz ayında tekrardan yükseltilecek.

EMEKLİYE YENİ DÜZENLEMELER TEMMUZ'DAN ÖNCE ONAYLANACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamada 2024 yılında milyonlarca emekli için pek çok düzenlenmenin hayatı geçireceği belirtilmişti. Hatta bu düzenlemelerin emeklinin gelirini arttıracak bir şekilde planlandığı belirtilirken emeklinin hayatını kolaylaştıracak tedbirler alınacağı da tahmin ediliyor.

Yapılacak olan yeni düzenlemelerde emekliye tatil imkanı sunulacak olan turizm şirketleri ile anlaşmalar yapılacak. Emeklilere bankalarla yapılacak olan mutabakatlar kapsamında Finans ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenirken, gerek toplu taşıma gerek Deniz ve tren yolları taşımacılığında ücretsiz ya da indirimli yolculuk imkanı sağlanacak. Öte yandan emekliler için belediye ve bakanlıkların ortak çalışmaları ile birçok hizmet artı olarak eklenecek. Bu düzenlemelerin Temmuz ayına kadar kesinleşmesi beklenirken bunun yanında Temmuz ayında emekli maaşları tekrardan şekillenecek.

tll

2024 TEMMUZ EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ocak ayında yapılan düzenleme ile birlikte emeklilik maaşları %49,5 artmıştı. 7.500 TL olan en düşük emekli maaşı ise ₺10.000'ye yükselmişti. Emekli maaşları ile alakalı birçok formül gündemdeyken kök maaş uygulamasında seyyanen artışların gündemde olabileceği de konuşuluyor. Emekliye Temmuz ayında yapılacak olan artı seyyanen zammın en düşük aylıklara uygulanacağı tahmin edilirken, emekli bireyin gelirinde önemli bir artış yaşanabileceği tahmin ediliyor.

EMEKLİYE REFAH PAYI

Yukarıda bahsi geçen bu düzenlemelerin yanı sıra her sene enflasyon rakamlarına ek olarak uygulanan Refah Payı düzenlemesinin Temmuz ayında tekrardan işleneceği belirtilmiş bulunuyor.

REFAH PAYI NE KADAR OLACAK

Refah payı eklentisinin ne kadar olacağı henüz tahmin edilmese de 3 Temmuz tarihinde 6 aylık enflasyon rakamı açıklaması sonrasında bakanlıklar arasında görüşmeler başlayıp refah Payı oranı şekillenecek.