DOLAR
42,8 0%
EURO
50,14 0%
ALTIN
5.972,47 0%
BITCOIN
3.782.844,03 -0,18%

Slovakya: Rus enerji tedarikinin tamamen kesilmesi 'uygun şartlar' sağlanmadan uygulanmayacak

Slovakya Ekonomi Bakanı Denisa Sakova, uygun altyapı olmadan Rusya'dan enerji tedarikinin kesilmesinin sanayi ve ekonomi için risk oluşturacağını söyledi.

Yayın Tarihi: 17.09.2025 17:35
Güncelleme Tarihi: 17.09.2025 17:35

Slovakya: Rus enerji tedarikinin tamamen kesilmesi 'uygun şartlar' sağlanmadan uygulanmayacak

Slovakya Trump'ın Rus enerji çağrısına uymayacaklarını açıkladı

Slovakya Ekonomi Bakanı Denisa Sakova, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa ülkelerine Rusya'dan petrol ve doğal gaz alımını durdurma çağrısına, ülkesinin uygun şartlar sağlanmadan uymayacağını bildirdi. Sakova, söz konusu açıklamayı başkent Bratislava'da gazetecilere yaparken, kararın ekonomiye ve sanayiye etkilerine dikkat çekti.

Bakan Sakova'nın açıklamaları

Sakova, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) 69. Genel Konferansı sırasında ABD Enerji Bakanı Chris Wright ile görüştüğünü ve bu görüşmede Trump'ın çağrısının ele alındığını belirtti. Bakanın ifadelerine göre, "Tamamen taahhütte bulunmadan önce uygun şartların sağlanması gerekiyor. Aksi durumda sanayi ve ekonomimize ciddi zarar verme riskiyle karşı karşıya kalırız."

Altyapı eksikliği ve lojistik endişeler

Sakova, alternatif tedarik rotalarını desteklemek amacıyla önce yeterli altyapının kurulmasının gerektiğini vurguladı. Bakan, Slovakya'nın Batı'dan gelen alternatif tedarik rotalarının "en ucunda" yer aldığına dikkat çekerek, bu konum nedeniyle Rus gazının tamamen kesilmesinin ülke için somut riskler taşıdığını kaydetti.

Trump'ın çağrısının içeriği

ABD Başkanı Donald Trump, 15 Eylül tarihli açıklamasında Avrupa ülkelerine "Rusya'dan petrol almayın" çağrısında bulunmuştu. Trump, "(Rusya'ya) Uyguladıkları yaptırımlar yeterince sert değil. Ben yaptırım uygulamaya hazırım, ama onlar da benim yaptığımla orantılı olarak yaptırımlarını sertleştirmek zorunda kalacaklar." ifadelerini kullanmıştı.

Slovakya'nın yanıtı, enerji arz güvenliği ve geçiş altyapısının yetersizliği konularının, jeopolitik çağrılar karşısında ülkelerin uygulama kapasitesini belirlemede belirleyici olduğunu ortaya koyuyor. Sakova'nın açıklaması, enerji kaynaklarında ani kesintilerin ekonomik maliyetleri ve lojistik gereksinimlerin önceliklendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı