DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.857.831,84 -0,1%

Sinop'ta Av Sezonunda Tuzlanan Palamutlar Tezgahları Süslemeye Başladı

Sinop'ta avlanan palamutlar, yaz aylarında tezgahlarda yerini alarak lakerda olarak satılıyor, ilgi büyük.

Yayın Tarihi: 25.06.2025 14:40
Güncelleme Tarihi: 25.06.2025 14:52

Sinop'ta Av Sezonunda Tuzlanan Palamutlar Tezgahları Süslemeye Başladı

Sinop'ta av sezonunda balıkçılar tarafından avlanan palamutlar, yaz döneminde tezgahların vazgeçilmezi haline geliyor. Kış aylarında avlanan iri palamutlardan elde edilen lakerda, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenmiş durumda.

Bu lezzetli tuzlu balıkların kavanozları, 1200 liradan alıcı buluyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bu özel ürün, Sinop’a özgü olarak üretiliyor.

Balıkçı İbrahim Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen av sezonunda palamudun bol miktarda avlandığını hatırlattı. Avlanan palamutların iri olanlarının lakerda yapımında kullanıldığını vurgulayan Gündoğdu, coğrafi işaretli ürünlerine olan ilginin yüksek olduğunu belirtti.

30 yıldır lakerda yapımında deneyim sahibi olan Gündoğdu, bu işin meşakkatli bir süreç olduğuna işaret ederek, "Çok emek isteyen bir iş olmasına rağmen lakerda artık Sinop ile özdeşleşmiş durumda. Bu nedenle özellikle il dışından gelen ziyaretçilerimiz, lakerda alıp tüketmek istiyor. Biz de bu talebi karşılamak adına yıllardır lakerda yapmaya devam ediyoruz. 2 yıl önce coğrafi işaret belgemizi aldık. Geride bıraktığımız sezonda palamut çok boldu ve bunların bir kısmını lakerda yapımında kullandık. Şimdi balığın az olduğu bir dönemde tezgahlarımıza süs katıyor," diye konuştu.

Sinop'ta av sezonunda balıkçılar tarafından avlanarak lakerda (tuzlu balık) yapılan palamutlar...

Sinop'ta av sezonunda balıkçılar tarafından avlanarak lakerda (tuzlu balık) yapılan palamutlar, yazın tezgahların vazgeçilmezi oluyor.

Sinop'ta av sezonunda balıkçılar tarafından avlanarak lakerda (tuzlu balık) yapılan palamutlar...

Sinop'ta av sezonunda balıkçılar tarafından avlanarak lakerda (tuzlu balık) yapılan palamutlar, yazın tezgahların vazgeçilmezi oluyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı