DOLAR
42,53 0,02%
EURO
49,47 -0,08%
ALTIN
5.734,48 0,08%
BITCOIN
3.842.660,82 0,37%

Sıcak hava varis şikayetlerini artırıyor — Uzmandan yaz tedbirleri

Doç. Dr. İlknur Günaydın, sıcak havaların varis şikayetlerini artırdığını, ayak yükseltme, soğuk su uygulamaları ve pamuklu diz altı varis çorabı önerdi.

Yayın Tarihi: 06.09.2025 11:07
Güncelleme Tarihi: 06.09.2025 11:09

Sıcak hava varis şikayetlerini artırıyor — Uzmandan yaz tedbirleri

Sıcak hava varis şikayetlerini artırıyor: Uzmandan yaz tedbirleri

DİLHAN TÜRKER YILDIZ - Bilkent Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlknur Günaydın, yaz aylarında artan sıcaklıkların varis hastalarının şikayetlerinde belirgin artışa yol açtığını bildirdi. Günaydın, bu dönemde hastaların yaşam tarzı ve koruyucu önlemlere daha fazla özen göstermesi gerektiğini vurguladı.

Varisin nedeni ve sık görülen belirtiler

Günaydın, halk arasında varis olarak bilinen durumun bacaklardaki yüzeyel toplardamar sisteminin çapındaki artışla ortaya çıktığını, genetik faktörler ile çevresel etkenlerin rol oynadığını belirtti. Bu damarların içindeki kapakçık yetmezliğinin kan akışında kaçaklara yol açtığını, cilt altında belirginleşen bu görünümün varis olarak tanımlandığını aktardı.

Varisin çoğunlukla kılcal damarlarda belirginleşmeyle başladığını belirten Günaydın, en sık rastlanan yakınmalar arasında bacaklarda sızı, uzun süre ayakta kalmaya bağlı ayak bileği ağrısı, şişlik ve gece krampları olduğunu söyledi.

Sıcaklıkların etkisi ve önerilen önlemler

Günaydın, dolaşım yetmezliği hastalıkları arasında varisin önde gelen sorunlardan olduğunu ve yüksek sıcaklıklardan etkilenen varis hastalarında şikayet artışları görüldüğünü ifade etti. Yaz aylarında poliklinik ve acil servis başvurularında belirgin artışlar olduğunu ekledi.

Önerilen önlemler arasında uzun süre ayakta kalındığında dinlenme dönemlerinde ayakların yukarı kaldırılması, otururken bacakların yüksek tutulması ve fırsat oldukça soğuk su uygulaması yer alıyor. İlaç ve cerrahi tedavilerin yanı sıra koruyucu önlemlerle şikayetlerin hafifletilebileceği vurgulandı.

Varis çorabı tedavisi ana yöntemler arasında yer alıyor. Yüksek sıcaklıkların çorap kullanımını zorlaştırdığını belirten Günaydın, orta ve üst düzey varisli hastalara diz altı, pamuk içeriği yüksek çoraplar giymelerini önerdi. Ayrıca kilo yönetiminin varis hastalarında önemli olduğuna dikkat çekti.

Yanlış bilinen uygulamalar

Günaydın, yüzeyel varislerin derin toplardamar sistemi etkilenmediği sürece beyne veya iç organlara pıhtı atacağı endişesi yaratmaması gerektiğini belirtti. Sülük ve hacamat uygulamalarının ciddi komplikasyonlar doğurabildiğini, bacak kaybına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabildiği için önerilmediğini ifade etti. Ayrıca kuru fırçalama gibi cilt bütünlüğünü bozacak her türlü uygulamanın sakıncalı olduğu bildirildi.

Bilkent Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlknur Günaydın, sıcak havaların...

Bilkent Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlknur Günaydın, sıcak havaların varis hastalarının şikayetlerini artırdığına ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Bilkent Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlknur Günaydın, sıcak havaların...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı