DOLAR
38,44 -0,03%
EURO
43,82 0,1%
ALTIN
4.104,37 0,76%
BITCOIN
3.647.641,29 -0,5%

Sakarya Üniversitesi'nden Yapay Zeka Destekli Batarya Geliştirme Projesi

Sakarya Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Mert Karakoç, elektrikli hava araçları için yapay zeka destekli batarya geliştirdi.

Yayın Tarihi: 02.04.2025 12:42
Güncelleme Tarihi: 02.04.2025 12:42

Sakarya Üniversitesi'nden Yapay Zeka Destekli Batarya Geliştirme Projesi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Elektrik ve Elektronik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Mert Karakoç tarafından geliştirilen yapay zeka destekli batarya ile elektrikli hava araçlarının kalkış ve manevra hareketlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor. Proje, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle, MTK Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ tarafından yürütülmektedir.

Karakoç, prototipin tamamlandığını ve şu anda test aşamasında olduklarını belirtti. Farklı pil hücreleri kullanılarak geliştirilen bu yapay zeka destekli bataryanın, hava araçlarının kalkış ve manevralarındaki zorlanmaların ortadan kaldırılması amacıyla tasarlandığı ifade ediliyor. Bataryaların, test sürecini geçtikten sonra savunma sanayisinde elektrikli hava ve kara araçlarında kullanılmasının planlandığı bildiriliyor.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, Sakarya Teknokent'in 126 firma ve 995 AR-GE personeliyle teknoloji alanında önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Al, ayrıca merkezde genç girişimcilerin yenilikçi fikirlerinin hayata geçirilmesine katkı sunduklarını vurguladı. Batarya projesinin, hibrit batarya tasarımı ve akıllı batarya kontrol sistemi ile yüksek güç ve enerji verimliliği sağladığını belirtti. Bu proje, savunma alanında teknolojik yenilik getiriyor.

Mert Karakoç, KOSGEB'in AR-GE inovasyon destek programı çerçevesinde aldıkları destekle projenin ön prototip ürünlerini geliştirdiklerini söyledi. Yapay zeka destekli batarya kontrol sistemi sayesinde yüksek güç ve enerji yoğunluğu sağladıklarını ifade etti. Karakoç, "Bu sayede hava araçları ilk kalkış anında bataryayı zorlamayacak ve manevralarını hızlı şekilde yapabilecek," dedi.

Çalışmalarına Sakarya Teknokent bünyesinde devam ettiklerini aktaran Karakoç, Türkiye ve dünyada eşdeğer bir ürün bulunmadığını, bazı firmaların bu alanda çalıştığını ancak Türkiye'de henüz çalışma olmadığını belirtti. Projeyi 2026 yılı içerisinde seri üretime geçireceklerini açıkladı.