Maniye Domatesi Hasadı Başladı
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli maniye domatesinde hasada başlandı. Bu özel domates, bölgenin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olma özelliğini taşıyor ve çiftçiler tarafından yaklaşık 1100 dekar alanda yetiştiriliyor.
Özgün Aroması ve Satış Fiyatı
Kendine has kokusu, dilimli yapısı ve belirgin anter özellikleriyle dikkat çeken maniye domatesi, dekara yaklaşık 2 ton ürün veriyor ve pazarlarda 70 liradan alıcı buluyor.
Konarı köyünde 6 dönüm alanda maniye domatesi yetiştiren Saffet Doğruyol, her geçen yıl artan talep nedeniyle üretim alanını genişlettiklerini ifade etti. Doğruyol, “İnce kabuklu ve aroması yoğun olan bu domates, kimyasal madde kullanılmadan yetiştirilmektedir. Doğası gereği tamamen doğal koşullarda büyüyen bir çeşittir.” şeklinde konuştu.
Verim ve Tüketici Memnuniyeti
Maniye domatesinin verimi hakkında bilgi veren Doğruyol, “Hasadı fide dikildikten yaklaşık 80 gün sonra yapılır. Sulu bir çeşittir ve yiyen herkesin asla vazgeçemeyeceği bir lezzeti bulunmaktadır.” dedi.
Kuzyakahacılar köyünde maniye domatesi üreticiliği yapan Nihat Gökçe de kimyasallı gübre ve ilaç kullanmadan üretim yaptığını vurgulayarak, “Kullandığımız fideler tamamen tohumdan yetiştirilmiştir. Maniye domatesi, doğası gereği kimyasal maddelerden uzak durmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Gökçe, maniye domatesinin tohumlarının doğaldan alındığını ve bu ürünle yeni bahçeler kurulabileceğini belirtti. Ayrıca, “Verim açısından oldukça başarılı bir sezon geçiriyoruz, doğallığın önemini vurgulamak istiyoruz.” diyerek kendi yöntemlerinin etkililiğini dile getirdi.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli maniye domatesinde hasada başlandı.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli maniye domatesinde hasada başlandı.