Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Shell sevkiyatı askıya aldı! Kızıldeniz'deki gecikme araç fiyatlarını yükseltebilir mi?

İngiliz enerji şirketi Shell, Kızıldeniz üzerinden yapılan tüm sevkiyatı süresiz olarak askıya aldığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 17.01.2024 10:24
Güncelleme Tarihi: 17.01.2024 10:24

Shell sevkiyatı askıya aldı! Kızıldeniz'deki gecikme araç fiyatlarını yükseltebilir mi?

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin Yemen’deki operasyonları sonrası Kızıldeniz üzerindeki sevkiyatın durdurulmasına karar verildi. İlk BP tarafından sevkiyat askıya alınırken, Yemen’deki Husilere karşı operasyonların ardından Shell de aynı kararı aldı. 

Yemen’de İran destekli Husilerin ticaret gemilerine saldırılarının devam ettiği bugünlerde, Kızıldeniz üzerinden yapılan sevkiyatlar askıya alınmaya başladı. Geçtiğimiz ay İngiliz petrol şirketi BP tarafından saldırılar nedeniyle askıya alma kararı duyurulmuştu. Aynı duyuru, dün Shell’den geldi. 

Volvo Cars üretimi durdurdu! 

Shell’le birlikte çeşitli şirketler de sevkiyatı süresiz olarak askıya alırken, otomotiv piyasasındaki olası değişimlere dikkat çekildi. Volvo Cars dün nakliye kesintisi nedeniyle vites kutularının teslimatının geciktiğini ve Belçika fabrikasında üretimi durdurma kararı aldığını açıkladı. 

Michelin “ara durdurmalar” olabileceğini açıkladı! 

Lastik üreticisi Michelin ise Husilerin saldırıları nedeniyle Kızıldeniz üzerinden yapılan teslimatların daha fazla gecikmesine yol açacağını kaydetti. Bu nedenle de Ocak ayında Avrupa bölgesinde bulunan fabrikalarda ara durdurmalar olabileceği vurgulandı. 

Araç fiyatları artar mı? 

ebru usta

Bloomberg HT eski çalışanı ve ekonomist Ebru Usta, bugün Shell ve Volvo Cars'ın duyurularını aktarırken, Kızıldeniz'deki gecikmelere değindi. Ümit Burnu'ndan geçen gemi sayısını bir görselle birlikte paylaşan ekonomist Usta, otomobil fiyatlarının artıp artmayacağına dair sorulan soruya şöyle yanıt verdi:

"Diğer sektörler gibi otomotiv firmalarının nakliye maliyetleri artıyor. Üretimde durmalar da devam ederse (teknik olarak) bir ürünün arzı azalırsa; talep aynı/artarsa fiyat artar"