DOLAR
42,7 0%
EURO
50,19 -0,07%
ALTIN
5.955,3 -0,98%
BITCOIN
3.835.483,91 -1,31%

Rusya, Petrol ve Doğal Gaz Üretiminde Düşüş Yaşıyor

Rusya, 2023 yılının ilk 5 ayında petrol ve doğal gaz üretiminde önemli oranlarda azalma bildirdi.

Yayın Tarihi: 16.07.2025 12:30
Güncelleme Tarihi: 16.07.2025 12:30

Rusya, Petrol ve Doğal Gaz Üretiminde Düşüş Yaşıyor

Rusya'nın Enerji Sektöründeki Düşüş

Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev, ülkesinin petrol ve doğal gaz üretiminde yılın ilk 5 ayında belirgin bir azalma yaşandığını açıkladı. 2023'ün başından itibaren petrol üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre %3,5 oranında düşerek toplam 211 milyon ton seviyesine geriledi. Doğal gaz üretimi ise %3 azalarak 290 milyar metreküpe düştü.

Ödemelerdeki Zorluklar

Tsivilev, Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nde yaptığı değerlendirmede, enerji sektöründeki durumu ele aldı. Ülkenin kömür üretiminde ise %0,1'lik bir artış ile 187 milyon tona ulaşıldığı belirtildi. Bakan, ödemeler konusunda zorlukların mevcut olduğunu ve bu sorunu işbirliği yapılan her ülkeyle ayrı ayrı çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ödemelerin ulusal para birimlerinde yapılması konusunda önemli bir ilerleme kaydedildiği de vurgulandı.

Gelecek Planları

Tsivilev, Gazprom ile birlikte önümüzdeki 10 yıl için kalkınma planı hazırlandığını belirtti. Bu konuda bugüne kadar bir anlaşma imzalandığını ve belirlenen takvim doğrultusunda ilerleme kaydedileceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Eylül 2024 tarihinde, hükümet ile Gazprom'a doğal gaz tedarik yollarının yeniden düzenlenmesi dahil bir 10 yıllık kalkınma planı hazırlanması talimatı verdiği de hatırlatıldı.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı