Sezon açılışı tezgahlarda hareket yarattı:
Denizlerdeki av yasağının sona ermesine bir gün kala Bolu Pazarı’nda balıkçı tezgahlarında gözle görülür bir canlanma yaşandı. Küçük ölçekli tekneler 15 Ağustos'tan itibaren olta ve çapari ile palamut avına başladı ve palamut tezgahlarda yerini aldı. Balıkçı esnafı, sezonun ilk günlerinde tezgâhlara gelen palamutların hem sayıca hem de ağırlıkça artış gösterdiğini aktarıyor.
Balıkçı Aytaç Cesur, sezonun palamutla açıldığını ve yakında büyük teknelerin de denize çıkarak av hacmini genişleteceğini söyledi. Cesur, mevcut bolluğun hem satışları hem de tezgâh çeşitliliğini olumlu etkilediğini belirtti.
Palamutta bolluk ve fiyatlar:
Bolu Pazarı'nda görülen palamutların bazıları yaklaşık 500 gram ağırlığa ulaştı ve tanesi 150 lira seviyesinden satıldı. Esnaf genelinde fiyat aralığı 100 ila 150 lira arasında değişiyor. İlk günlerde görülen 300–400 gram aralığındaki balıkların kısa sürede 500 grama çıktığı, bunun da palamut miktarı arttıkça fiyatların rayına oturmasına yol açacağı vurgulanıyor.
Palamut bolluğunun fiyatlara olumlu yansıdığını söyleyen esnaf, ilerleyen günlerde balıkların daha da büyüyeceğini ve fiyatların arz-talep dinamiklerine göre şekilleneceğini ifade etti. Büyük teknelerin devreye girmesiyle daha derin sulardan avlanmanın başlaması bekleniyor.
Talep, tüketim ve mevsimsel beklentiler:
Cesur, Boluluların hamsi ve palamudu tercih ettiğini, son iki yıldaki azlığın ardından palamut için ciddi bir talep biriktiğini anlattı. "Vatandaşın bol ve uygun fiyatlı palamut yiyeceğini düşünüyoruz" sözleriyle tüketimde artış beklentisini paylaştı.
Ayrıca palamudun hızlı büyüyen bir tür olduğu, mevsimsel yağışların da balıkların gelişimini desteklediği belirtildi. Esnaf, hem av sezonunun hem de tezgâhtaki çeşitliliğin sezon boyunca hem balıkçılar hem de tüketiciler açısından verimli geçeceği yönünde umutlu.
AYTAÇ CESUR