Bist 100
10.741,24 0%
DOLAR
32,2 0%
EURO
35,04 0,08%
ALTIN
2.508,53 0,82%

OpenAI’dan devrim yaratacak yapay zekâ modeli! Metinleri videolara dönüştürecek!

OpenAI'nin yeni Sora modeli, bir metinden dakikalar süren videolar oluşturabiliyor. Fakat şirket, Sora’nın kötüye kullanım potansiyeli değerlendirilene kadar kullanıma sunulmayacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 16.02.2024 10:51
Güncelleme Tarihi: 16.02.2024 10:51

OpenAI’dan devrim yaratacak yapay zekâ modeli! Metinleri videolara dönüştürecek!

OpenAI, metinlerden bir dakikalık yüksek çözünürlüklü videolar üreten yeni bir yapay zekâ modeli olan Sora'yı kamuoyuna tanıttı. Japonca'da "gökyüzü" anlamına gelen Sora’nın, şimdilik kullanıcıların kullanmasına izin verilmeyecek. Bundan ziyade şirket, zararlarını ve kötüye kullanım potansiyelini inceleyecek küçük bir akademisyen ve araştırmacı grubunun kullanmasına izin veriyor.

OpenAI, internet adresinde "Model, birden fazla karakter, belirli hareket türleri ve özneyle arka planın doğru ayrıntılarına sahip kompleks sahneler üretebiliyor. Sora, sadece kullanıcının komut isteminde ne istediğini değil, ayrıca bunların fiziksel dünyada nasıl var olduğunu da anlıyor” açıklamasını yaptı.

OpenAI'nin internet adresinde yayımladığı Sora tarafından üretilen videolardan biri, kiraz çiçeği yaprakları ve kar taneleri etraflarında uçuşurken karlı bir Tokyo kentinde yürüyen bir çiftin olduğu görülüyor.

Diğer videoda ise gerçekçi görünümlü yünlü mamutlar, karla kaplı sıradağların arka planında karlı bir çayırda yürürken gösteriliyor.

Şirket, Sora’nın "dilin derin bir şekilde anlaşılması" neticesinde çalıştığını ve bu sayede metin komutlarını doğru biçimde yorumlayabildiğini ifade ediyor. Fakat, diğer tüm yapay zekâ görüntü ve video üreticileri gibi bu modelin de kusursuz olmadığı belirtiliyor.

yapay zeka

SORA, SEÇİMLERİ ETKİLEYECEK Mİ?

Örneklerden birinde, bir Dalmaçyalı'nın pencereden baktığı ve insanların "kanal sokaklarında yürüdüğü ve bisiklet sürdüğü" bir video talep eden komut, videodaki insanları ve sokakları tümüyle geçiştiriyor. Şirket, aynı zamanda Sora’nın neden-sonuç ilişkisini anlamakta zorlanabileceği hususunda da uyarı yapıyor. Örneğin kurabiye yiyen birinin videosunu üretebiliyor fakat kurabiyede ısırık izleri olmayabiliyor.

Model, metinden video üretebilen ilk yapay zekâ uygulaması değil. Meta, Google ve Runway gibi diğer firmalar da metni videoya dönüştüren modellerini tanıtmıştı. Fakat, başka hiçbir model şimdilik bir dakikaya kadar uzun videolar üretemiyor. Bu model, aynı zamanda diğer modeller gibi kare kare birleştirmekten ziyade tüm videoları bir kerede üretiyor. Bu özellik de videodaki konuların geçici olarak görüntüden çıksalar da aynı kalmasına imkân veriyor.

Metin-video modellerini yükselişi, realist bir görüntü sağlayan sahte görüntüleri daha kolay geliştirme potansiyelleri hususunda tedirginliklere neden oldu. Washington Üniversitesi'nde yapay zekâ hususunda uzmanlaşmış bir profesör ve siyasi kampanyalardaki dezenformasyonu belirlemek amacıyla çalışmalar yapan True Media'nın kurucusu olan Oren Etzioni, The New York Times'a yaptığı açıklamada, "Bu tür teknolojilerin dar zorlu bir seçimi etkilemesinden korkuyorum" diye konuştu.

Ayrıca, daha kapsamlı manada üretken yapay zekâ, teknolojinin işlerin yerini almak amacıyla kullanılmasından tedirgin olan sanatçıların ve yaratıcı profesyonellerin eleştirisine neden oldu.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ