Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

NASA 3D baskılı döner patlamalı roket motorunu test etti!

Gelecekte uzay araştırmaları için ihtiyaç duyulacak sayısız teknolojiyi geliştirmeye devam eden NASA, NASA 3D baskılı döner patlamalı roket motorunun testini gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 24.12.2023 18:01
Güncelleme Tarihi: 24.12.2023 18:01

NASA 3D baskılı döner patlamalı roket motorunu test etti!

NASA'nın yeni nesil fikirleri arasında, Oyun Değiştiren Geliştirme Programı kapsamındaki bir proje olan Dönen Patlamalı Roket Motoru (RDRE) yer alıyor. Bu yeni itici gücünü ilk kez bir yıl önce test eden NASA, şimdi daha uzun bir RDRE test ateşlemesi gerçekleştirerek bu teknolojiyi gerçeğe bir adım daha yaklaştırdı.

Dönen Patlamalı Roket Motoru, geleneksel yanma tabanlı motorlara bir alternatif olarak ortaya çıktı. Bu motorlar, standart roket motorlarında görülen aynı yakıt ve oksitleyici karışımını kullanarak dairesel dairesel kanal içinde küçük patlamalar kullanıyor. Patlamalar ateşlemeden sonra kendi kendine devam ediyor ve kanalın etrafında sürekli olarak dolaşıyor. Simülasyonlar, dönen patlama motorlarının yakıt verimliliğini yüzde 25 oranında artırabileceğini gösterdi.

NASA'nın 2022'deki testinde prototip motor neredeyse bir dakika boyunca ateşlenerek 4 bin pound (18 kN) itme gücü üretmişti. NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi'ndeki yeni test bu teknolojiyi gerçeğe çok daha yaklaştırıyor. Yeni 3D baskılı motor tam boyutuna kadar ölçeklendirildi ve 251 saniye boyunca başarıyla ateşlendi. Bu, motorun gerçek bir görev sırasında ne kadar süreyle ateşlenmesi gerektiğiyle ilgili.

roket

VERİMLİLİKTE BÜYÜK ATILIM

NASA, yeni motorun 5 bin 800 pound'dan (26 kN) fazla itiş gücü sağladığını ve bunun son teste göre önemli bir artış olduğunu bildirdi. Ancak NASA'nın Glenn Araştırma Merkezi'ndeki mühendislerin önünde hâlâ uzun bir yol var. NASA gelecek versiyonlardan çok daha fazla itme gücü görmeyi umuyor. Daha önce nihai tasarımda 10 bin pound (44 kN) itme gücü hedeflediğini söylemişti.

Konuya ilişkin açıklama yapan NASA mühendisi Thomas Teasley "RDRE, tasarım verimliliğinde büyük bir sıçrama sağlıyor. NASA'nın Ay'dan Mars'a vizyonu için kritik bir bileşen olan derin uzaya daha fazla kütle ve faydalı yük göndermemizi sağlayacak hafif tahrik sistemleri yapmaya daha yakın olduğumuzu gösteriyor” dedi.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ