
Borsa İstanbul'da işlem gören otomotiv şirketleri arasında Tofaş, Ocak ayında %8,5’lik bir artışla yatırımcısına kazandıran tek şirket konumuna geldi. Diğer yandan, Karsan Otomotiv %0,6, Ford Otosan %0,8, Doğuş Otomotiv %2,9, Tümosan Motor ve Traktör %5,4, Anadolu Isuzu %6,7, TürkTraktör %8,7 ve Otokar %15 değer kaybı yaşadı.
Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikaları ve Avrupa ekonomisindeki belirsizliklerin dünya genelinde riskleri artırdığına dikkat çekiyor. Bu durum, yatırımcıların temkinli davranış sergilemesine neden olmakta. Özellikle merkez bankalarının gevşeme döngüsüne girmesi, piyasalarda dalgalanmaları artıran bir diğer etken olarak öne çıkmaktadır.
Geçtiğimiz yıl, global otomotiv sektöründe önemli birleşmeler yaşandı ve Tofaş, Stellantis oluşumunun Türkiye'deki haklarını devralmak için resmi adımlar attı. Ancak, Rekabet Kurulu, devralma süreci hakkında yeni bir değerlendirme yapacağını açıkladı.
Ocak ayında Tofaş’ın piyasa değeri 111 milyar 250 milyon liraya ulaşırken, Ford Otosan 326 milyar 170 milyon lira ile en yüksek piyasa değeri olan şirket oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise 2024 yılında otomotiv sektörünün ihracatının geçen yıla göre %6,3 artarak 37 milyar 211 milyon dolara ulaşması bekleniyor.
Otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeler, piyasalarda önemli etkiler yaratmaya devam ediyor. Özellikle Tofaş’ın hisselerindeki artış, yatırımcılar için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.