Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

O emekliye Temmuz müjdesi! Seyyanen zam Temmuz'da geliyor

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz zammının belirlenmesindeki en büyük faktör 6 aylık enflasyon rakamları olurken, şimdiden emekli Temmuz ayında yüzde 18 üzerinde zamma hak kazanmış bulunuyor.

Yayın Tarihi: 06.05.2024 13:14
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 13:14

O emekliye Temmuz müjdesi! Seyyanen zam Temmuz'da geliyor

Ekonomik verilerin yakından takip edildiği şu artış döneminde, maaş artışları ile alakalı gelişmeler de ilgi odağı olmaya devam ediyor. Özellikle de emekli maaşları ile alakalı ortaya atılan spekülasyonlar sonrasında emekli maaşlarına yapılacak olan zam ve emekliye sosyal destek konuları ekonomi gündeminin en tepesinde yer alıyor. Temmuz ayı emekli zammı ile alakalı gelişmeler, açıklamalar ve hesaplamalar yakından takip ediliyor. Artan enflasyon rakamlarının emekli maaşlarına katkısının ne olacağı konusunda uzmanların uyarı ve hesaplamaları da gün gün sunulmaya devam ediyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için Temmuz zammının belirlenmesindeki en büyük faktör 6 aylık enflasyon rakamları olurken, şimdiden emekli Temmuz ayında yüzde 18 üzerinde zamma hak kazanmış bulunuyor. Emekli maaş zammı için açıklanması gereken son 2 enflasyon rakamı sonrasında hesaplamalar başlayacak iken Temmuz da en düşük emekli zammının yüzde 25 üzerinde olabileceği tahmin ediliyor.

tll

Ekonomist Muhammet Bayram'da emekli maaşları ve enflasyon oranları ile alakalı olarak bilgilendirmesini sunarken, TÜİK tarafından Nisan ayı enflasyonu açıklaması sonrasında yolun yarısından çoğunun kat edildiği belirtilmiş bulunuyor.

TÜİK tarafından nisan ayı enflasyon oranı ile alakalı yapılan değerlendirmede Mart ayına göre yüzde 3,18 artış gösterdiği ortaya çıktı Yıllık enflasyon hesaplamalarında ise %70'e yaklaşıldığı tespit edilirken uzman isim tarafından yapılan açıklamaya göre Mayıs ayında enflasyon oranlarının pik yapacağı beklentisi belirtilmiş bulunuyor. Yaşanan bu durumun emekli maaş zammı oranlarını etkileyeceği de tahmin edilirken 4 aylık enflasyonu %18,72 olarak açıklanması akabinde kalan 2 aylık ortalamanın yükseleceği de belirtiliyor.

tll

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINDA EŞİTLEME FORMÜLÜ

Emekli maaşlarına iyileştirme talepleri süregeliyor. Memur emeklileri ile 4a ve 4B emeklileri zamları arasındaki usulsüzlüğün ortadan kaldırılması gerekliliği konusuna da değinildi. Bayram tarafından yapılan açıklamada memur emeklilerinin maaş zamlarını %25'e tamamlanacağı öngörülüyor. Öte yandan artı refah Payı artışının da ekleneceği iddiaları ortada dolaşırken, SSK ve Bağ-kur emeklilerinde Durumun ne olacağı açıklaması merakla bekleniyor

EMEKLİYE 3'LÜ EK ÖDEME

Temmuz ayında emekli maaşlarına zam yapılacak olsa da bu zam öncesinde emekliye artı ödemelerin yapılacağı biliniyor. Haziran ayında Kurban Bayramı kutlanacak. Kurban Bayramının hemen öncesinde ikramiye ödemesi yapılacak. Emekli, 3 maaş fırsatını bu ödeme sayesinde elde edecek. . Bayram ikramiyeleri ile alakalı ödeme tarihleri Haziran ayının 10'u ila 15'i arasında gerçekleşeceği bekleniyor.

tll

EMEKLİYE SEYYANEN ZAM

Temmuz ayında emekli maaşlarının taban ödemelerinin arttırılması konusu gündeme çıkacak. Taban aylıkta artış kararının alınması durumunda ise enflasyon verilerinin önemi artmaya devam edecek. Sadece 6 aylık Enflasyonun yansıtılması durumunda emekli maaşı 12.539 lira civarında seyredeceği hesaplanırken, yıl sonu enflasyon hedefi ile Maaşlar 13,600 liraya çıkacak.

Seyyanen artış konusu gündemde. Ancak seyyanen artışın her emekliye sağlanmayacağı belirtilmiş bulunuyor. Emeklilere yönelik olarak başlayacak olan çalışmalarda Kök aylıkların taban maaşından az olması durumunda seyyanen zam uygulanmasını devreye gireceği tahmin ediliyor. Bu sayede Temmuz'daki enflasyon zammının Kök aylıklara yapılacağı beğenirken, hesaplanan tutarlara ek ödeme yapılacağı tahminleri de sunuluyor.