Netanyahu, Trump'a Teşekkür Mesajı Gönderdi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'ın üç nükleer tesisine düzenlenen saldırıyı duyuran ABD Başkanı Donald Trump'a teşekkür etti. Netanyahu, bu durumu X hesabından paylaştığı görüntülü mesajında dile getirdi.
Trump'ın Kararı Tarihi Bir Dönüm Noktası
Netanyahu, mesajında "Tebrikler Başkan Trump. ABD'nin muhteşem ve hakkaniyetli gücüyle İran'ın nükleer tesislerini hedef alma yönündeki cesur kararınız tarihi değiştirecek." ifadesini kullandı. Başbakan ayrıca, İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla ilgili olarak, "şaşırtıcı işler" yaptıklarını öne sürdü.
Irak'a Olan Saldırılar ve Sonuçları
Trump, İran'da Fordo, Natanz ve İsfahan olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Bu saldırılarla birlikte, 13 Haziran'da İran’ın çeşitli kentlerindeki nükleer tesisler başta olmak üzere orduya yönelik geniş çaplı saldırılar gerçekleşti.
Bu çatışmalarda, İran Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve 9 nükleer bilim insanı hayatını kaybetti. İran Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında toplam sivil can kaybının 430, yaralı sayısının ise 3,500'den fazla olduğunu bildirdi.
Yerel Tepkiler ve Kınamalar
İsrail Başbakanlık Ofisi, İran ordusunun misillemeleri sonucunda 24 kişinin öldüğünü ve 1,272 kişinin yaralandığını bildirdi. Bu durum uluslararası alanda da geniş yankı bulurken, Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke İsrail'i kınadı.