Nergiz'te imeceyle pişen kışlık yufkaların öyküsü

Amasya'nın Nergiz Mahallesi'nde muhtarın kurduğu 'altın kızlar' imeceyle 40 hanenin kışlık yufkalarını sac üzerinde odun ateşinde hazırlıyor.

Yayın Tarihi: 05.11.2026 08:49
Güncelleme Tarihi: 05.11.2026 08:49

Nergiz'te imeceyle pişen kışlık yufkaların öyküsü

Nergiz Mahallesi'nde imece geleneği

Amasya'da, kadın muhtarın oluşturduğu 'altın kızlar' adlı ekip, mahalledeki kışlık hazırlıkları ortaklaşa yürütüyor. 40 hanenin bulunduğu Nergiz Mahallesi'nde düzenlenen yufka gününde kadınlar bir araya gelerek her evin kış boyunca tüketeceği yufkaları birlikte pişiriyor ve paylaşımın gücünü yaşatıyor.

yufka nasıl hazırlanıyor:

Yufka, temel olarak un, su ve tuz ile hazırlanıyor ve merdane yardımıyla kâğıt inceliğinde açılıyor. Mahallede uygulanan yöntemde ince, mayasız hamur sac üzerinde, odun ateşinde pişiriliyor. Sokakta bir araya gelen ekip sacın başında yufkaları tavlayıp, her hanenin ihtiyacına göre dağıtımını yapıyor.

ev ekonomisine katkısı:

Nergiz Mahallesi Muhtarı Nuran Muslu uygulamanın hem geleneksel bir buluşma hem de ekonomik destek sağladığını vurguluyor. Muslu, 'Her sene kış öncesi bu hazırlığı yaparız. Mahalledeki bütün evlerin kışlık yiyecek hazırlığını birlikte oluşturduğum ekibin emeğiyle imece usulü yaparız. İşkefe olarak adlandırdığımız yufkayı tavlayıp yöresel yemeklerle birlikte yemesi çok güzel oluyor' diyerek geleneğin önemini anlattı.

Gelenekten öğrendiklerini aktaran ekip üyelerinden Ümmühan Bodur ise, 'Biz altın kızlarız. Bütün yufkaları yaparız. Komşularımıza afiyet olsun' sözleriyle imece ruhunu ve paylaşımı özetledi. Mahalledeki bu uygulama, hem üretimi hem de komşuluk bağlarını güçlendiriyor.

Mahallede kışlık yufkaları ‘altın kızlar' hazırlıyor

Mahallede kışlık yufkaları ‘altın kızlar' hazırlıyor

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.