Muğla'da sakız üretimi güçleniyor
Muğla'da yüksek katma değerli ürünler arasında yer alan sakız üretiminin temelleri, 2015 yılında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkilerinin Geliştirilmesi Projesi ile atıldı. Proje kapsamında kurulan bahçeler bugün yaklaşık 100 dekarlık alanda sürdürülüyor.
Proje ve saha iş birliği
Kavaklıdere ve Yatağan ilçeleri hariç Muğla genelinde yürütülen çalışmalarda, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle sakız yetiştiriciliği güçlendirildi. Sakız bitkisi doğası gereği yavaş gelişen bir tür olsa da, gastronomi başta olmak üzere geniş kullanım alanı ve yüksek katma değeri ile öne çıkıyor.
Yerli üretimin artırılması hedefi
Ülke genelinde sakız üretimi henüz iç talebi karşılayamadığı için büyük oranda ithalata bağımlılık söz konusu. Muğla'daki yürütülen çalışmalarla yerli üretimin artırılması ve sakızdaki dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
Bin 500 aşılı fidan yüzde 100 hibeli dağıtılacak
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üretimi artırmak ve kaliteli üretimi sürdürülebilir kılmak amacıyla önümüzdeki günlerde bin 500 adet aşılı sakız fidanını üreticilere yüzde 100 hibeli olarak dağıtmaya hazırlanıyor. Müdürlük yetkilileri, bu tür desteklerle sahada ve çiftçinin yanında olmayı sürdürdüklerini vurguladı.
MUĞLA’DA SAKIZ ÜRETİMİ GÜÇLENİYOR BİN 500 AŞILI FİDAN ÜRETİCİYLE BULUŞUYOR