Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Milli Mücadele kahramanı Halide Edip Adıvar'ın ölümünün 60. yıldönümü

Ünlü Türk edebiyat yazarı ve ilk savaş romancısı Halide Edip Adıvar'ın ölümünün 60. yıldönümü kapsamında çeşitli ülkelerden haber ve bilgiler Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri envanterine geçirildi.

Yayın Tarihi: 09.01.2024 13:02
Güncelleme Tarihi: 09.01.2024 17:28

Milli Mücadele kahramanı Halide Edip Adıvar'ın ölümünün 60.  yıldönümü

"Halide Onbaşı” olarak da bilinen Türk yazar Halide Edip Adıvar’ın vefatının üzerinden tam 60 yıl geçti! Türk edebiyatının en sevilen isimlerinden biri olan Halide Edip Adıvar’ın Milli Mücadele’ye olan katkıları ve İzmir işgalinden sonra İstanbul halkını harekete geçirmek için yaptığı konuşma hala akıllarda…

Sakarya Savaşı’nda “onbaşı” unvanı alan ünlü yazar, Türk edebiyatının “ilk savaş romancısı” olarak da ülke içinde ve ülke dışında birçok çalışma yaptı. Çeşitli çevirilerde de imzası bulunan Adıvar hakkındaki 1938 ve 1947 yıllarında yabancı basında yer alan haberler, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri envanterine geçirildi. Böylelikle araştırmacılar, Adıvar’ın vefatının 60. yılında çeşitli bilgilere ulaşmış oldu. 

Dünyanın en zeki 5 kadını arasında gösterilmiş! 

halide edip adıvar

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri başkanlığından alınan yeni bilgilere göre Adıvar, Washington Daily News isimli gazetenin 31 Ağustos 1938 tarihli satısında Vassar Kadın Koleji tarafından “dünyanın en zeki 5 kadını” arasında gösterildi. 

Devlet Arşivleri envanterinde yer alan başka bir gazete küpürüne göre de Halide Edip Adıvar, o dönemde Paris’te yaşayan bir romancı olarak anılıyor. Hatta yine habere göre İstanbul Üniversitesi’nde eski bir profesör olan Adıvar’ın 3 kitabı var ve aynı zamanda 2 çocuk annesi. 

Adıvar, Türk kadınının yeteneklerini kanıtladı!

Bir diğer yandan Brezilya’da yayın yapan Estado de Sao Paulo gazetesinden gelen bilgilerde Adıvar’ın röportajı da bulundu. Fransızca olarak yapılan röportajda Adıvar, Atatürk devrimlerinden sonraki 20 yıllık dönemde reformların gerekli olduğunu kaydetmiş. Ayrıca, Türk kadınlarının eski ulus kalıntılarından yeni bir ulus yaratarak kendi yeteneklerini kanıtladığı ifadelerini kullanmış. Verilen röportajlar ve çevirilerin yanı sıra tüm dünya basınında Halide Edip Adıvar, dünyanın en olağanüstü kadınlarından biri olarak anılmaya devam etti.