Manavgat muz üretimindeki ağırlığını büyütüyor
Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) ve Manavgat Muz Birliği Başkanı Önem Gök, ilçenin Türkiye muz üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı. 2025'te elde edilen 168 bin ton üretimle Manavgat'ın ülke üretiminin yaklaşık %20'sini karşıladığını belirten Gök, "Bu da ülkemizde üretilen her 5 muzdan 1'inin Manavgat'ta yetiştiği anlamına geliyor. 2026 yılında üretimimizi 170 bin tonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Artan maliyetler ve ithalat baskısı:
Toplantıda, artan üretim maliyetleri ve ithalatın yerli üreticiler üzerindeki etkileri öne çıktı. Gök, Türkiye'nin muzda kendi kendine yeterlilik oranının %80,7 olduğunu hatırlatarak 2025'te ithalatın %5,1 artışla 213 bin tonu aştığını söyledi. İthal ürünlerin iç piyasadaki rekabet baskısına karşı piyasa ve gümrük denetimlerinin etkinleştirilmesi gerektiğini vurguladı: "Yerli üreticimizin rekabet gücünü korumalıyız."
Su ve teknolojinin önemi:
Gök, üretimin sürdürülebilirliği için su kaynaklarının verimli kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Kontrollü sulama sistemleri ve modern seracılık uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla hem maliyetlerin azaltılabileceğini hem de doğal kaynakların korunabileceğini söyledi: "Su kaynaklarımızı verimli kullanmalıyız." Enerji, gübre ve sulama giderlerindeki artışın üreticiler üzerindeki yükü ağırlaştırdığına dikkat çekti ve girdi maliyetlerini hafifletecek desteklerin önemini vurguladı.
Manavgat'taki örtü altı tarım yatırımları sayesinde muz üretiminin istihdama, paketlemeye, lojistiğe ve ticarete katkı sağladığını belirten Gök, MATSO ve Muz Birliği Yönetim Kurulu üyeleriyle yapılan istişarelerin üreticilerin taleplerine çözüm bulmayı amaçladığını söyledi. "Üreticilerimizin sorunlarına çözüm üreteceğiz" diyerek yerel üretimin güçlendirilmesine yönelik adımların takip edileceğini açıkladı.
MATSO VE MANAVGAT MUZ BİRLİĞİ BAŞKANI ÖNEM GÖK, TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN MUZUN YAKLAŞIK YÜZDE 20’SİNİN MANAVGAT’TA YETİŞTİRİLDİĞİNİ BELİRTEREK, "BU DA ÜLKEMİZDE ÜRETİLEN HER 5 MUZDAN 1’İNİN MANAVGAT’TA YETİŞTİĞİ ANLAMINA GELİYOR. 2026 YILINDA ÜRETİMİMİZİ 170 BİN TONUN ÜZERİNE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ" DEDİ.