DOLAR
42,8 -0,19%
EURO
50,18 0,04%
ALTIN
5.959,34 -0,02%
BITCOIN
3.779.149,75 -4,1%

Mali, Burkina Faso ve Nijer Terörle Mücadele İçin Ortak Görev Gücü Kuruyor

Nijer, Mali ve Burkina Faso, terörle mücadele amacıyla 5 bin kişilik bir ortak görev gücü oluşturacak.

Yayın Tarihi: 22.01.2025 21:52
Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 21:52

Mali, Burkina Faso ve Nijer Terörle Mücadele İçin Ortak Görev Gücü Kuruyor

Nijer, Mali ve Burkina Faso'nun oluşturduğu Sahel Devletleri İttifakı (AES), terörle mücadele için ortak bir görev gücü kurma kararı aldı. Yerel basında yer alan haberlere göre, Nijer Savunma Bakanı General Salifou Mody, bu çerçevede 5 bin kişilik bir güç oluşturulacağını duyurdu.

Bu ortak görev gücünde hava unsurları ve istihbarat birimlerinin de yer alacağı belirtilirken, gücün birkaç hafta içerisinde göreve başlayacağı kaydedildi. Eylül 2023'te kurulan AES, bu üç komşu ülkenin iş birliği adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan, bu ülkeler, 28 Ocak 2024'te Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS)'ndan çekileceklerini açıklamıştı. Nijerya'nın başkenti Abuja'da 16 Aralık 2024'te gerçekleştirilen 66. ECOWAS Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, üç ülkenin birlikten ayrılma kararı resmen onaylandı.

ECOWAS üyeliği 29 Ocak 2025'te sona erecek. Bu süreçte, 29 Temmuz 2025'e kadar sürecek geçiş döneminde, söz konusu ülkeler fikirlerini değiştirirlerse topluluğa yeniden katılma imkanına sahip olacaklar.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı