Malatya'da yaş kayısı hasadı ve ihracatı sürüyor
Hasat başlangıcı, iklim etkileri ve ihracat hedefleri
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, kentte yaş kayısı hasadının Temmuz ayının ilk haftasında başlayıp orta ve yüksek kesimlerde devam ettiğini bildirdi. İlk hasadın Kale ilçesi Meydancık Mahallesi'nde başladığını belirten Özcan, ürünlerin işletmelerde paketlenerek soğuk zincir ile yurt dışına sevk edildiğini ifade etti.
Özcan, bu yıl iklim koşullarının etkisiyle hasat sezonunun yaklaşık 10 gün gecikmeli başladığını, geceleri düşük seyreden sıcaklıkların kayısının olgunlaşmasını geciktirdiğini söyledi. Alçak rakımlı bölgelerde hasadın büyük ölçüde tamamlandığını, orta ve yüksek rakımlı bölgelerde ise hasadın sürdüğünü aktardı.
İhracat süreci ve pazarlar
Hasadın yüksek kesimlerde uzaması nedeniyle yaş kayısı ihracatının Ağustos ayı sonuna kadar devam etmesinin beklendiğini ifade eden Özcan, bu yıl için 10 bin ton yaş kayısı ihracatı hedeflediklerini kaydetti. Özcan, ihracatın başta Avrupa olmak üzere sürmekte olduğunu ve sevkiyatların uçak kargo ile de gerçekleştirildiğini belirtti.
Üreticinin çalışmaları ve kuru kayısı hazırlıkları
Dünya genelinde meyve üretiminde bolluk yaşanmasına rağmen Malatya kayısısına talebin sürdüğünü söyleyen Özcan, üretici ve ihracatçıların yoğun çalışma yürüttüğünü bildirdi. Hasat döneminde yağış olmamasının üreticiler açısından önemli bir avantaj oluşturduğunu vurguladı.
Yaş olarak ihraç edilmeyen ürünlerin kuru kayısı üretimi için değerlendirildiğini belirten Özcan, üreticilerin aynı zamanda kükürtleme ve kurutma işlemlerini gerçekleştirdiklerini, organik ve natürel ürünlerin ayrı ayrı hazırlanıp depolara alındığını ifade etti.
Kuru kayısı ihracatı takvimi
Özcan, Ağustos ayının ilk haftasında 2026 yılı mahsulü kuru kayısının ihracatına başlanacağını ve Eylül ayından itibaren yeni sezon kuru kayısının dünyanın dört bir yanına gönderileceğini sözlerine ekledi.
MALATYA'DA YAŞ KAYISI HASADI VE İHRACATI SÜRÜYOR