Faiz kararı umut verdi; ihracat için erişilebilir kredi ve döviz desteği bekleniyor

DENİB Başkanı Osman Uğurlu, 100 baz puanlık faiz indiriminin olumlu olduğunu belirterek, ihracatçılar için erişilebilir kredi ve döviz dönüşüm desteği istedi.

Yayın Tarihi: 22.10.2026 16:10
Güncelleme Tarihi: 22.10.2026 16:10

Faiz kararı umut verdi; ihracat için erişilebilir kredi ve döviz desteği bekleniyor

DENİB başkanından faiz indirimi değerlendirmesi:

DENİZLİ (İHA) – Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Osman Uğurlu, Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 36 seviyesine çekmesini reel sektör açısından olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Uğurlu, atılan bu düzenlemenin özellikle yüksek finansman maliyetleriyle mücadele eden üretici ve ihracatçı firmalara nefes aldırması beklentisinin güçlü olduğunu söyledi.

finansmana erişim ve kredi koşulları:

Uğurlu, mevcut yüksek faiz ortamının işletme sermayesi ihtiyacı, yatırım ve büyüme kararları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini vurguladı. Reel sektörün gerçek anlamda rahatlama hissedebilmesi için politika faizindeki düşüşün ticari kredi faizlerine hızlı ve belirgin şekilde yansıması gerektiğini belirtti. Bu çerçevede ihracatçılar, uygun maliyetli ve erişilebilir kredi imkânlarının artırılmasını bekliyor.

DENİB'in öncelikli talepleri arasında ihracat reeskont kredilerinde kaynakların artırılması, kredi limitlerinin yükseltilmesi ve üretime yönelik kredi kısıtlarının esnetilmesi yer alıyor. Uğurlu, bu adımların firmalara yatırım ve üretim açısından önemli bir hareket alanı sağlayacağını ifade etti.

döviz dönüşüm desteği talebi:

Finansman koşullarının iyileşmesinin yanı sıra döviz üzerinden sürdürülen ihracatın desteklenmesi de öncelikli konular arasında. Uğurlu, halen uygulanan yüzde 3 döviz dönüşüm desteğinin, artan üretim maliyetleri ve yoğun dış rekabet koşullarında yeterli olmadığı görüşünde. Destek oranının artırılması ve destekten yararlanma şartlarının kolaylaştırılması, ihracatçılar için doğrudan maliyet azaltıcı bir etki yaratacaktır.

Ayrıca uygulama usullerinin ihracatçıların ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmesinin, maliyet baskısını hafifletme ve rekabet gücünü koruma açısından kritik olduğunu belirtti. Uğurlu, enerji fiyatlarındaki yükseliş ve dış pazarlardaki belirsizliklerin mevcut zorlukları artırdığını, bu nedenle kapsamlı destek paketlerinin önemini vurguladı.

beklentiler ve yol haritası:

Uğurlu, enflasyon görünümünde iyileşme sağlandıkça ve fiyat istikrarı güçlendikçe faiz indirim sürecinin devam etmesi gerektiğini kaydetti. Ancak asıl belirleyici unsurun bu indirimin reel sektöre somut bir rahatlamaya dönüşmesi olduğunu söyledi. Buna göre, politika faizindeki düşüşün, uygun maliyetli kredi, artırılmış reeskont imkânları ve daha esnek döviz dönüşüm desteğiyle desteklenmesi öncelikli beklenti olarak öne çıkıyor.

Sonuç olarak Uğurlu, fiyat istikrarının korunması ile birlikte güçlü ve rekabetçi bir üretim yapısının sürdürülebilir ekonomik iyileşmenin temel taşı olduğunu belirterek, atılacak ilave adımların üretim, istihdam ve ihracatın sürekliliğine katkı sağlayacağını ifade etti.

DENİZLİ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ (DENİB) BAŞKANI OSMAN UĞURLU, MERKEZ BANKASININ POLİTİKA FAİZİNİ 100...

DENİZLİ İHRACATÇILAR BİRLİĞİ (DENİB) BAŞKANI OSMAN UĞURLU, MERKEZ BANKASININ POLİTİKA FAİZİNİ 100 BAZ PUAN İNDİREREK, YÜZDE 36 SEVİYESİNE ÇEKMESİNİN REEL SEKTÖR AÇISINDAN OLUMLU BİR GELİŞME OLDUĞUNU BELİRTEREK, "FİNANSMAN MALİYETLERİNİN HAFİFLETİLMESİ YÖNÜNDE ATILAN BU ADIMI ÖNEMLİ BULUYORUZ" DEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.