Leman davasında Doğan Pehlevan'ın adli kontrolü kaldırıldı

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Leman dergisi karikatür davasında Doğan Pehlevan'ın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı; duruşma savcının mütalaası için ertelendi.

Yayın Tarihi: 05.05.2026 16:07
Güncelleme Tarihi: 05.05.2026 16:11

Leman davasında Doğan Pehlevan'ın adli kontrolü kaldırıldı

Leman Dergisi davasında ara karar: Doğan Pehlevan hakkında adli kontrol kaldırıldı

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen Leman Dergisi'ne ilişkin karikatür davasında mahkeme ara kararını açıkladı. Duruşmada tutuksuz sanıklar ve avukatları hazır bulundu, savunmalar alındı ve beraat talepleri kaydedildi.

Mahkeme kararının ayrıntıları

Mahkeme, eser sahibi Doğan Pehlevan hakkında uygulanan yurt dışı çıkış yasağı tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Diğer tutuksuz sanıklar Aslan Özdemir ile Ali Yavuz hakkında ise adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmedildi.

Duruşmada ayrıca, firari sanık Mehmet Tuncay Akgün hakkında yakalama kararının devam etmesine karar verildi ve dosyanın, esasa ilişkin mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcılığına gönderilmesine hükmedilerek duruşma ertelendi.

İddianame ve suçlamalar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüpheliler arasında Ali Yavuz, Aslan Özdemir, Cebrail Okcu, Doğan Pehlevan, Zafer Aknar ve Mehmet Tuncay Akgün yer alıyor. İddianamede, derginin 26 Haziran tarihli sayısında yer alan ve Hazreti Muhammed ile Hazreti Musa'nın betimlendiği karikatürün kışkırtıcı ifadeler ve görseller içerdiği öne sürülüyor.

İddianame, yayımlanan karikatürün sosyal medya ve basın-yayın organlarında paylaşılıp tartışma konusu olmasının kamu güvenliği açısından endişe yarattığını ve şüphelilerin eser üzerinde fikir ve eylem birliğiyle hareket ettikleri iddiasını içeriyor. Dosyada ayrıca, Doğan Pehlevan'ın sosyal medyadan "İslam Türklere zorla sokulmuş bir kazıktır" şeklinde paylaşım yaptığına ilişkin ifadeler de yer alıyor.

Talep edilen cezalar

İddianamede, Ali Yavuz, Aslan Özdemir, Cebrail Okcu, Zafer Aknar ve Mehmet Tuncay Akgün hakkında "basın ve yayın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Şüpheli Doğan Pehlevan için ise zincirleme şekilde aynı suçtan 1 yıl 10 aydan 7 yıl 10 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Mahkeme, dosyanın savcılığa gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi; mütalaanın ardından duruşmada yeni bir karar verilecek.

Leman Dergisi'nin karikatür davasında Doğan Pehlevan hakkındaki adli kontrol tedbiri...

Leman Dergisi'nin karikatür davasında Doğan Pehlevan hakkındaki adli kontrol tedbiri kaldırıldı

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.