DOLAR
42,6 -0,02%
EURO
50,19 -0,77%
ALTIN
5.839,2 -0,77%
BITCOIN
3.818.909,06 2,97%

Kütahyalı gözleme ustası Asya Nil Şavk: "Gerçek gözlemeyi yaşatmaya çalışıyorum"

Kütahyalı gözleme ustası Asya Nil Şavk, geleneksel yöntemlerle gerçek gözleme kültürünü yaşatmayı amaçladığını, menüsünü geçmişe bağlı kalarak sınırlı tuttuğunu söylüyor.

Yayın Tarihi: 11.12.2025 18:18
Güncelleme Tarihi: 11.12.2025 18:18

Kütahyalı gözleme ustası Asya Nil Şavk: "Gerçek gözlemeyi yaşatmaya çalışıyorum"

Kütahyalı gözleme ustası Asya Nil Şavk: "Gerçek gözlemeyi yaşatmaya çalışıyorum"

Asya Nil Şavk, Kütahya'da açtığı işletmede geleneksel yöntemlerle gözleme yaparak unutulmaya yüz tutan kültürü yaşatmaya çalıştığını belirtiyor. Ürünlerinde geçmişin izlerini taşımayı amaçlayan Şavk, tarif ve üretim anlayışında sadeliğe ve kökene vurgu yapıyor.

Geleneğin izinde eğitim ve bakış açısı

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıbbî Görüntüleme Merkezinde eğitim gördüğünü ifade eden Şavk, gözlemenin Anadolu'da yokluk zamanlarının yemeği olduğunu anlatıyor. Şavk, "Eskiden insanlar ellerindeki haç haç, un ve yağla karınlarını doyururdu. Ben de işletmemde o dönemde nasıl yapılıyorsa aynı şekilde üretmeye çalışıyorum" diyerek üretimdeki yaklaşımını özetliyor.

Üniversite deneyimi ve tarifin korunması

Üniversite yıllarında Çanakkale'de aşçılık yaptığını belirten Şavk, o dönemde mutfakta satılan gözlemelerin geleneksel tariften uzaklaştığını fark ettiğini aktarıyor. "Hamuru açıp içine mısır, peynir koyup gönderiyorlardı. Bu değil arkadaşlar. Gözleme deyince aklıma haşhaşlı olan geliyor. Dışarıda hiç görmemiştim. Mesela gözlemenin içine mısır girmez" sözleriyle doğru bildiği tarifleri çevresine öğretmeye çalıştığını vurguluyor.

Menü ve üretimde sadelik

Memleketine döndükten sonra kendi dükkanını açan Şavk, haşhaşlı, yaren, ıspanaklı, peynirli ve patatesli gözlemeler hazırlıyor. Ürün çeşidini gelenekten kopmamak için sınırlı tuttuğunu belirten ustanın yaklaşımı; temel malzemelerin ve ninelerin taze sütle yaptığı peynirlerin ön plana çıkarılması üzerine kurulu. Şavk, "Temelinde ninelerimizin taze sütle yaptığı peynirlerle hazırlanan ürünler yatar. Bence bu yeterli" ifadesiyle bu tercihi savunuyor.

Marka kimliği ve görsel tercih

Ürün fiyatlarının altına koyulan para görsellerinin dikkat çektiğini belirten Şavk, bunun tamamen babası Mehmet Yeşil'in fikri olduğunu söylüyor. Şavk, başlangıçta nasıl olacağını anlamadığını, ancak babasının çizimiyle fikrin hoşuna gittiğini ve "Hem dikkat çekiyor hem de farklılık oluşturuyor. Babama bu konuda çok güveniyorum" sözleriyle belirtiyor.

Kütahyalı gözleme ustası Asya Nil Şavk: "Gerçek gözlemeyi yaşatmaya çalışıyorum"

Kütahyalı gözleme ustası Asya Nil Şavk: "Gerçek gözlemeyi yaşatmaya çalışıyorum"

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.