Kütahya’da işletmelere rehberlik: teftişlerde görülen eksiklikler ve çözüm önerileri

KUTSO'da düzenlenen toplantıda iş müfettişleri, teftişlerde görülen yaygın mevzuat ihlallerini, işveren sorumluluklarını ve çözüm yollarını aktardı.

Yayın Tarihi: 01.08.2026 09:59
Güncelleme Tarihi: 01.08.2026 09:59

Kütahya’da işletmelere rehberlik: teftişlerde görülen eksiklikler ve çözüm önerileri

Toplantının kapsamı:

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenen "İşin Yürütümü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönünden Yapılan Teftişlerde Karşılaşılan Mevzuata Aykırılıklar ve Çözüm Yöntemleri" başlıklı bilgilendirme toplantısı, KUTSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişleri Yeşim Erkoç, Ömer Cirit ve Sefer Konu, Rehberlik ve Teftiş Bursa Grup Başkan Yardımcısı Burcu Şenol ile Kütahya İş Kurumu İl Müdürü Erdoğan Şahin katıldı. Toplantıya ayrıca Kütahya’da faaliyet gösteren işletmelerin temsilcileri, işverenler ile insan kaynakları ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri yoğun ilgi gösterdi.

Denetimlerde öne çıkan mevzuat ihlalleri:

İş müfettişleri sunumlarında, çalışma hayatına ilişkin güncel yasal düzenlemeler ışığında teftiş süreçlerinde sık rastlanan mevzuata aykırılıkları ayrıntılı biçimde ele aldı. Sunumlarda özellikle işin yürütümü sırasında yapılan uygulamalar, kayıt dışı istihdam, eğitim eksiklikleri ve kişisel koruyucu donanım kullanımındaki yetersizlikler gibi konulara vurgu yapıldı.

Katılımcılara, bu eksikliklerin tespitinde karşılaşılan örnek olaylar üzerinden somut uygulamalar gösterildi ve her vaka için uygulanabilecek pratik çözüm yolları paylaşıldı. İş müfettişleri, mevzuata uyum süreçlerinde belgelendirmenin, iç denetimlerin ve çalışan eğitimlerinin önemini özellikle vurguladı.

İşveren yükümlülükleri ve risk azaltma:

Toplantıda işverenlerin yasal sorumlulukları üzerinde duruldu; işverenlerin çalışan güvenliğini sağlama, iş kazalarını önleme ve gerekli kayıtları tutma yükümlülükleri açıklandı. Ayrıca, denetimlerde öne çıkan uygulama örnekleri üzerinden hangi tedbirlerin öncelikli olduğuna dair yönlendirmeler verildi.

Müfettişler, mevzuata uygun bir çalışma kültürünün geliştirilmesinin işletmelerin sürdürülebilirliği ve çalışma barışına katkı sağladığını belirterek, düzenli risk değerlendirmesi, eğitim programları ve belge takibinin önemini yeniden hatırlattı.

Soru-cevap bölümü ve tavsiyeler:

Toplantının sonunda gerçekleştirilen soru-cevap oturumunda katılımcılar, iş hukuku, çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ile denetim süreçlerine ilişkin sorularını doğrudan uzmanlara yöneltti. İş Başmüfettişleri gelen soruları ayrıntılı şekilde yanıtladı ve uygulamadaki sıkıntılara yönelik çözüm önerileri sundu.

Program, hem mevzuata uyum sağlama hem de iş kazalarını önlemeye yönelik somut adımların paylaşıldığı, işletme temsilcileri için uygulamaya dönük rehberlik içeren bir oturum olarak tamamlandı.

KUTSO'DA 'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İŞ MEVZUATI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI'...

KUTSO'DA 'İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İŞ MEVZUATI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI' DÜZENLENDİ

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.