Koku Vadisi'nde lavanta hasadı başlıyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Yerkesik Yeniköy'de hayata geçirdiği Koku Vadisi Projesi, tıbbi ve aromatik bitki üretimini destekleyerek kadın üreticilere yeni gelir kapıları açıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, bitkisel üretimi artırmak, üretim kalitesini yükseltmek ve sürdürülebilir kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla projeyi sürdürüyor.
Kooperatif ve üretim
Proje, belediyeye ait arazide S.S. Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi kadın üreticilerin emeğiyle yürütülüyor. Başta lavanta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi desteklenirken, rengârenk lavanta tarlaları doğayla iç içe zaman geçirmek isteyen ziyaretçiler için de önemli bir nokta haline geliyor.
Katma değerli ürün üretimi
Kooperatif bünyesinde özellikle lavanta kullanılarak sabun, kolonya, şampuan ve benzeri katma değerli ürünler üretiliyor. Böylece tarımsal üretim yalnızca ham maddeyle sınırlı kalmayıp işlenerek ekonomik değeri artırılan ürünlere dönüşüyor.
Distilasyon tesisi ile değer artışı
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Distilasyon Tesisi, tıbbi ve aromatik bitkilerden uçucu yağ elde edilmesini sağlayarak üreticilere önemli destek sunuyor. Geçmişte kendi imkânlarıyla üretim yapan veya doğadan topladığı bitkileri değerlendirmekte zorlanan üreticiler, artık ürünlerini tesiste işleyerek daha yüksek katma değerli ürünlere dönüştürebiliyor.
Pazar ve ekonomik katkı
Lavanta, kekik ve adaçayı gibi bitkilerden elde edilen uçucu yağlar; sabun, şampuan, kolonya ve kozmetik ürünlerinde kullanılarak hem iç pazarda hem de ihracatta ekonomik değer oluşturuyor. Bu üretim zinciri yerel üretimi destekleyerek kırsal kalkınmaya katkı sağlıyor.
Lavanta şenliği ve hasat
Muğla Büyükşehir Belediyesi, önümüzdeki günlerde Koku Vadisi'nde düzenleyeceği Lavanta Şenliği ile üreticileri ve vatandaşları bir araya getirecek. Şenlik kapsamında lavanta hasadı gerçekleştirilecek; ziyaretçiler üretim sürecini yakından görme ve lavanta bahçelerinde vakit geçirme fırsatı bulacak.
Başkan Aras'ın değerlendirmesi
Kıyı Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kırsal kalkınmanın üreticinin güçlenmesiyle mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Muğla’nın bereketli topraklarında üreten her vatandaşımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Koku Vadisi Projemizle kadın üreticilerimizin emeğini katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyor, kırsal kalkınmayı destekliyoruz. Distilasyon Tesisimiz sayesinde üreticilerimiz yalnızca ürün yetiştirmiyor, ürünlerini işleyerek daha fazla gelir elde edebiliyor. Lavanta, kekik ve adaçayı gibi tıbbi aromatik bitkilerden elde edilen ürünler hem ülkemizde hem de uluslararası pazarda değer görüyor. Üretimden pazarlamaya kadar uzanan bu zinciri güçlendirmeye, kooperatiflerimizi ve üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz"
Proje, kadın üreticilerin gelirini artırmaya ve bölgesel sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeye odaklanıyor.
KOKU VADİSİ’NDE LAVANTA HASADI BAŞLIYOR