Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kızıl Goncalar dizisi çekim mekanlarından neden kovuldu? Dizi'nin yapımcısı isyan etti!

Özgü Namal ve Özcan Deniz’in başrolünde olduğu Kızıl Goncalar dizisi, bir tarikatın tepkisi üzerine çekim yaptıkları mekanlardan kovuluyor. Darülaceze ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü de çekim izinlerini iptal ediyor. Dizinin yapımcısı Faruk Turgut, aylık 200 bin TL kira ödedikleri mekanlardan çıkarılmalarına isyan etti.

Yayın Tarihi: 26.12.2023 15:25
Güncelleme Tarihi: 02.01.2024 09:58

Kızıl Goncalar dizisi çekim mekanlarından neden kovuldu? Dizi'nin yapımcısı isyan etti!

Kızıl Goncalar’ın çekim izni iptal edildi: Toplum barışına aykırı

Kızıl Goncalar dizisi, daha yayınlanmadan önce ahilik skandalı ile tartışmalara neden olmuştu. Tanıtımda ahilik hakkında söylenen sözler Kırşehir halkının hoşuna gitmemiş ve yapım şirketi Gold Film, “Ahiler” kelimesi için özür dileyerek tanıtımı yenilemişti. Tanıtımda Özcan Deniz’in oynadığı Levent karakteri, “Ahiler… Görev yaptığım yerdeki tarikat vardı ya… Bunlar yıllarca insanların inançlarını istismar ettiler. Korku ve umut vererek” sözleri ile gündem olmuştu. Şimdi ise, Darülaceze Başkanlığı, bir tarikatın rahatsızlık duyması sonucu ortaya çıkan tepkiler üzerine, Kızıl Goncalar dizisine aylık 200 bin TL karşılığında verdiği çekim iznini geri çektiğini duyurdu.

Dizinin yapımcısı Faruk Turgut, bu sabah attığı tweet’te şöyle dedi: “Darülaceze kurumunun çekim iznini iptal etme nedenini kamuoyunun bilgisine sunuyorum. Bu mekanda aylık 200 bin lira karşılığında çekim yapıyorduk…Biz her koşulda mekan bulup çekimlerimize devam ederizde, bizle birlikte keyifli zaman geçiren Darülaceze sakinlerine yazık oldu.”

Kızıl Goncalar dizisi çekim mekanlarından neden kovuldu? Dizi'nin yapımcısı isyan etti!

Kızıl Goncalar dizisine Darülaceze’den iptal kararı

Dün, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Darülaceze’den de çekim izni iptal edildi. İptal kararının gerekçesi şöyle açıklandı:

“Darüleceze Başkanlığı Daimi Heyeti, Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci başkanlığında 25.12.2023 tarihinde yaptığı toplantıda, Gold Prodüksiyon Yapımcılık A.Ş. tarafından çekilen Kızıl Goncalar dizisinin bazı sahnelerinin kurumumuzda çekilmesine izin vermişti. Ancak dizinin ilk bölümünde, halkı bölücü ve manevi değerleri küçümseyen ve toplum barışına zarar veren sahnelerin yer alması, 128 yıldır dil, din, ırk, cinsiyet ve mezhep ayrımı yapmadan hizmet veren kurumumuzun varlık amacına ters düşmektedir. Bu nedenle, Kızıl Goncalar dizisi çekimi, 2023 tarih ve 18 sayılı Daimi Heyet kararıyla oybirliğiyle iptal edilmiştir.”

Kızıl Goncalar dizisine Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden de iptal

Hafta sonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü de yazılı bir açıklama yaparak, Bayrampaşa Medresesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunları ve mensupları binasında verdiği izinleri iptal ettiğini bildirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kızıl Goncalar adlı dizinin kamuoyunda tepki çekmesi ve RTÜK tarafından da soruşturma açılması bilinmektedir. Bu sebeple, tüm inceleme sonuçlanana kadar, her iki eserimizde de çekim izinleri iptal edilmiştir.”