Kerkük’te İlk Uluslararası Kitap ve Teknoloji Fuarı: Türkçe Yayınlara Yoğun İlgi
Irak'ın Kerkük kentinde bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Kitap ve Teknoloji Fuarında Türkiye standı ve Türkçe kitaplar ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
Fuarın organizasyonu ve katılım
Fuar, Kerkük Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği öncülüğünde gerçekleştirildi. Etkinliğe yerli ve yabancı onlarca yayınevi katıldı; birlik başkanı Muhammet Hıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada özellikle Türkçe kitapların büyük ilgi gördüğünü bildirdi.
Hıdır, bu yıl ilki düzenlenen fuarın geniş katılımla karşılandığını ve önümüzdeki dönemlerde fuara katılacak uluslararası yayın evlerinin sayısının artacağını belirtti.
Yazar ve ziyaretçi gözlemleri
Tuzhurmatu ilçesinden fuara katılan araştırmacı yazar Niyazi Mimaroğlu, Arapça ve Türkçe yayınlanan kitaplarla stant açtığını söyledi. Mimaroğlu, bugüne kadar yayınladığı 18 kitabın 12'sinin Türkçe olduğunu ve eserlerinde Irak Türkmenlerinin tarih, coğrafya ve sosyal hayatını ele aldığını ifade etti.
Fuara katılan Hasan Ali Maliki, fuar ve özellikle Türkçe yayınlara gösterilen ilgiden memnun olduğunu belirtti. Maliki, başta Türkiye olmak üzere yabancı yayınevlerinin katılımının Kerkük için önemli olduğunu ve bu organizasyonun her yıl tekrarlanmasını istediğini vurguladı.
Kervan Zahir ise Kerkük'teki ilk kitap fuarı deneyiminin kendilerini mutlu ettiğini, daha önce Bağdat, Erbil ve Süleymaniye kentlerindeki fuarlara gitmek zorunda kaldıklarını anlattı. Zahir, Kerkük'te ilk kez yabancı kitap severlerle karşılaştıklarını ve özellikle Türkçe ile diğer yabancı dillerdeki yayınların dikkat çektiğini kaydetti.
Fuar, Kerkük Beyaz Ev Salonu'nda düzenleniyor ve 8 Ekim'e kadar ziyaretçilere açık olacak.