Kars’ta Türkiye-Ermenistan Ekonomik İşbirliği Buluşması
Kars, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) koordinasyonunda, Türkiye ve Ermenistan Dışişleri Bakanlıkları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) destekleriyle düzenlenen program, iki ülke iş dünyasının ilk kez bu düzeyde buluştuğu bir platform niteliği taşıdı.
Toplantının odağı: Ulaşım, lojistik ve ticaret
Programda ulaşım, lojistik, turizm ve ticaret alanlarında iş birliği fırsatları masaya yatırıldı. Açılış konuşmasında KATSO Başkanı Kadir Bozan, bölgesel ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesinde ulaşım ve lojistik altyapısının güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bozan, Doğu Kapı Sınır Kapısı’nın açılması ile karayolu ve demiryolu bağlantılarının işletilmesinin bölge için belirleyici olacağını, bunun yatırım ve istihdama dönük zincirleme etkileri olacağını kaydetti.
İş dünyasının rolü ve sektörler
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Erzurum TSO Başkanı Saim Özakalın, iş dünyasının ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesinde belirleyici rol oynadığını belirterek, otomotiv, makine, tekstil, gıda, savunma sanayi ve beyaz eşya gibi sektörlerdeki rekabet gücüne dikkat çekti. Özakalın, Türkiye'nin müteahhitlik, turizm ve uluslararası proje deneyiminin bölgesel iş birliğine katkı sağlayacağını ifade etti.
Ermenistan temsilcilerinin değerlendirmeleri
Ermenistan Dışişleri Bakan Danışmanı Hayk Darbinyan, normalleşme sürecinin ekonomik ilişkilere yeni imkanlar sunduğunu belirtti. Darbinyan, iki ülke arasındaki doğrudan ticaret imkanlarının bürokrasinin tamamlanmasıyla hayata geçtiğini, trenle direkt ticaret ve Avrupa'ya erişim imkanlarına dikkat çekti. Ayrıca Gümrü hattının ve ilişkilerin normalleşmesiyle ticaretin gelişeceğini vurguladı.
Somut adımlar ve uygulama örnekleri
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Uzer, son dönemde ulaştırma, kültür, eğitim ve ticaret alanlarında atılan adımları sıraladı. Uzer, 1 Ocak itibarıyla resmi pasaport işlemlerinde kolaylık sağlandığını, gençlere yönelik karşılıklı kurs programlarının başlatıldığını ve 11 Mart itibarıyla Türk Hava Yolları İstanbul-Erivan seferlerinin başladığını hatırlattı; yoğun talep üzerine uçuşların Mayıs ayında günde iki frekansa çıkarıldığını kaydetti. Ayrıca Kars-Gümrü Demiryolu hattı rehabilitasyonu için kurulan ortak çalışma grubunun faaliyetleri, Ani Ören Yerindeki köprünün restorasyonu ve Türk Telekom ile Ermenistan teknoloji şirketleri arasındaki yeni ortaklıklar toplantıda vurgulanan somut ilerlemeler arasındaydı.
B2B görüşmeler ve beklenen sonuçlar
Konuşmaların ardından Türk ve Ermeni iş insanları basına kapalı B2B görüşmelere geçti. Gıda, tekstil, inşaat, turizm ve teknoloji sektörlerinden firmaların katıldığı görüşmelerde yeni ticaret bağlantıları, yatırım imkanları ve ortak proje fırsatları ele alındı. Toplantı, iş dünyası temsilcileri arasında güvenin artırılması ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde ilk kapsamlı adım olarak değerlendirildi.
Sonuç olarak, Kars'taki buluşma; altyapı, lojistik ve doğrudan ticaret odaklı somut adımların eşlik ettiği, devlet destekli bir iş dünyası platformu olarak kayda geçti. Kurulan temasların ve yapılan görüşmelerin yeni ticari ortaklıklara, yatırımlara ve bölgesel iş birliklerine zemin hazırlaması bekleniyor.
TÜRKİYE VE ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIKLARI İLE TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ'NİN (TOBB) DESTEKLERİYLE DÜZENLENEN TOPLANTIDA ULAŞIM, LOJİSTİK, TURİZM VE TİCARET ALANLARINDA İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI DEĞERLENDİRİLDİ.