İsmil GES tamamlandı, üretime başladı
Karatay İlçe Belediyesi'nin yenilenebilir enerji yatırımlarından biri olan İsmil Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinde yapım çalışmaları tamamlandı ve tesis devreye alındı. Proje, Karatay'ın beşinci güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşıyor ve enerji üretimine başladı.
Teknik bilgiler
İsmil Mahallesi'nde 105 bin metrekarelik alana kurulan tesiste 6 MW kurulu güç bulunuyor. Santralde 13 bini aşkın güneş paneli yer alıyor. Belediye yetkilileri, tesisin Karatay Belediyesi'nin enerji ihtiyacının 1,5 katını karşılayacak kapasiteye ulaştığını belirtiyor.
Ekonomik ve çevresel etkiler
Projenin devreye alınmasıyla birlikte düzenli enerji üretimi başlayacak ve bunun milyonlarca liralık ekonomik değer oluşturması hedefleniyor. Karatay Belediyesi, üretim fazlası enerjinin şehir ekonomisine katkı sağlayacağını ve belediye bütçesinde önemli tasarruflar yaratacağını vurguluyor. Ayrıca İsmil GES, karbon salınımını azaltarak çevre dostu enerji üretimine örnek teşkil edecek.
Başkan Hasan Kılca'nın değerlendirmesi
Hasan Kılca, İsmil GES'in hizmete girmesinin hayırlı olmasını dileyerek belediyenin enerji alanında kendi kendine yeten yapıya ulaşma hedefinde ilerlediğini söyledi. Kılca şu ifadeleri kullandı: "Karatay Belediyesi olarak sürdürülebilir projelerle ilçemizin bugünü kadar geleceğini de planlıyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımızı, çevreye duyarlı şehircilik anlayışımızın temel unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz dört güneş enerjisi santralimizle önemli bir tecrübe kazandık. İsmil Mahallemizde hayata geçirdiğimiz 5. Güneş Enerjisi Santralimiz ise bu alandaki en büyük yatırımımız olma özelliğini taşıyor. Yeni santralimiz ile tükettiğimiz enerji ihtiyacımızın 1,5 katını güneş enerjisinden karşılayacak bir kapasiteye ulaşmış olacağız."
Kılca ayrıca güneş enerjisinin belediyeler için "yenilenebilir, ekonomik ve çevre dostu" bir kaynak olduğunu belirterek bu tür yatırımların hem enerji maliyetlerini azaltacağını hem de gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Karatay bırakma hedefine katkı sunacağını ifade etti.
KONYA’NIN MERKEZ KARATAY İLÇE BELEDİYESİ’NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDAKİ ÖNEMLİ YATIRIMLARINDAN BİRİ OLAN İSMİL GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) PROJESİNDE YAPIM ÇALIŞMALARI TAMAMLANARAK TESİS DEVREYE ALINDI. KARATAY’IN 5’İNCİ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYAN PROJE, ENERJİ ÜRETİMİNE BAŞLADI.