Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,29 -0,23%
EURO
34,77 -0,22%
ALTIN
2.371,65 -0,42%

İztuzu Plajı ihalesi seçim sonrası yeniden gündemde: Önemli koy için tartışma devam ediyor!

Muğla'nın önemli doğal alanlarından İztuzu Plajı'nın ihalesi yeniden gündemde, çevreciler ve yerel yönetim arasında tartışma sürüyor.

Yayın Tarihi: 24.04.2024 20:20
Güncelleme Tarihi: 24.04.2024 20:20

İztuzu Plajı ihalesi seçim sonrası yeniden gündemde: Önemli koy için tartışma devam ediyor!

Muğla ili ve ilçelerinde kamuya ait alanları ihale ile kiralayarak tartışmalara neden olan MUÇEV (Muğla Çevre Vakfı), seçim öncesinde iptal ettiği koyların ihalesi için harekete geçti. İlk ihale 31 Mayıs'ta yapılacak.

plaj

Özellikle Caretta Caretta'ların üreme alanı olarak bilinen İztuzu Plajı'nın ihalesi yeniden gündeme geldi. Plaja, Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmasından dolayı 'Kaplumbağa Plajı (Turtle Beach)' da deniyor. Yaz sezonunda yoğun bir turist akınına uğrayan İztuzu Plajı, karadan ulaşılabilir kısmı Ortaca Belediyesi tarafından, denizden ulaşılabilir kısmı ise MUÇEV tarafından işletiliyor.

Plajın giriş ücretleri de güncellendi. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte, plaja motosikletle giriş 30 TL, otomobil 100 TL, minibüs 120 TL, otobüs ise 200 TL olarak belirlendi. Dalyan, İztuzu kumsalı, İngiliz "The Times" gazetesi okuyucuları tarafından 2008 yılında "Avrupa'nın En İyi Açık Alanı" unvanını kazanmıştı.

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) öncülüğünde gerçekleştirilen basın açıklamasına bazı sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Grup, projenin yerinin yanlış olduğunu belirterek defalarca eylem yapmıştı.

Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği üyesi ve İKUP dönem sözcüsü Murat Demirci, basın açıklamasında, İztuzu Plajı'nda yapılmak istenenin yanlış bir adım olduğunu belirterek, yapılaşmanın ekolojik dengesini bozacağını dile getirmişti.

Yeniden gündeme gelen ihale, çevreciler ve yerel yönetim arasında devam eden tartışmaların odağında yer alıyor.