İTO'dan Gençler Üzerine Çarpıcı Araştırma
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM), "İstanbul'da Ne Eğitimde Ne İstihdamda Ne Yetiştirmede Olan Gençler (NEİY)" adlı araştırma raporunu yayımladı. Rapora göre, Türkiye genelinde her 3 genç kadından 1'i ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor.
Politika Önerileri ve Zorluklar
İTOSAM tarafından gerçekleştirilen araştırmada, genellikle 15-29 yaş grubundaki gençlerin karşılaştıkları sıkıntılar ve çözüm önerileri ele alındı. Raporda yer alan ihtiyaç analizi ve politika önerileri, gençlerin geleceğini şekillendirmek adına önemli bir kaynak teşkil ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanan araştırma, NEİY oranının Türkiye'de yüzde 28, İstanbul'da ise yüzde 18,6 olduğunu ortaya koyuyor. OECD ülkelerinde bu oranın ortalama yüzde 13 olması dikkat çekiyor.
İTO Başkanı'nın Değerlendirmesi
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, rapora ilişkin değerlendirmesinde, sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Avdagiç, "Gençlerin karşılaştıkları zorlukları aşabilmeleri için eğitim ve istihdam politikalarının yeniden ele alınması gerektiğini" belirtti.
NEİY Oranı ve Gençlerin Sorunları
Araştırmada, NEİY olan gençler pasif ve aktif olarak iki gruba ayrılıyor. Aktif NEİY grubu, iş bulduklarında çalışmaya hazır olan gençleri temsil ederken, pasif NEİY grubu eğitim sürecine dahil olmadıkları için iş gücüne dahi girmiyor.
Raporda, NEİY oranının en yüksek olduğu grubun yüzde 69 ile hiçbir resmi okuldan mezun olmayanlar olduğu belirtildi. Gençler, eğitim sisteminin destekleyici olmamasını ve mesleki yönlendirme eksikliğini eleştirdi.
Çözüm Önerileri
Avdagiç, sosyal yardımların eğitim programlarına katılım ya da mesleki beceri kazanma faaliyetleri ile ilişkilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, staj programlarının yaygınlaştırılması ve yeni teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Uzman görüşleri, düşük ücretler, olumsuz çalışma koşulları ve geleneksel kadın-erkek rolleri gibi etmenlerin kadınların iş gücü piyasasına katılımını sınırladığını gösteriyor. Öğrenim süreçlerinin gençlerin mesleki fırsatlarını etkilediği de vurgulanıyor.