İSTİB Borsa Meydanı'nda 'Su Ürünleri ve Balıkçılık' gündeme alındı
İstanbul Ticaret Borsası'nın (İSTİB) aylık "Borsa Meydanı'nda Sektörler Konuşuyor" etkinliğinin bu ayki oturumu, su ürünleri ve balıkçılık sektörüne ayrıldı. Çevrim içi düzenlenen toplantıya İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve Su Ürünleri Derneği Başkanı Şükrü Yıldırım katıldı.
Üretim, avcılık ve planlama
Turgay Türkyılmaz toplantıda Türkiye'nin su ürünleri üretimindeki konumunu vurguladı. Türkyılmaz, Türkiye'nin toplam su ürünleri üretimi, yetiştiriciliği ve iç su ürünleri avcılığında AB ülkeleri arasında ilk sırada olduğunu belirtti ve levrek, çipura ile gökkuşağı alabalığı üretiminde dünyada lider konumda olunduğunu ifade etti.
Türkyılmaz, sektörde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında çeşitli girişimlerin yürütüldüğünü kaydederek, Bakanlığın hedeflerine ilişkin şu değerlendirmeyi paylaştı: "Ülkemiz toplam su ürünleri üretimi, yetiştiriciliği ve iç su ürünleri avcılığında AB'de birinci. Ayrıca levrek, çipura ve gökkuşağı alabalığı üretiminde de dünyada lider konumdayız. Bakanlık olarak bu yıl, avcılık üretiminin yüzde 70-8097 planlı üretime geçmeyi hedefliyoruz."
İhracat performansı ve hedefler
Sinan Kızıltan ise su ürünleri ihracatına ilişkin verileri paylaştı. Kızıltan, sektör ihracatının geçen yıla göre yüzde 20 arttığını bildirerek, geçen yıl ihracatın 2,2 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Kızıltan'ın verdiği rakamlara göre 2024'te 570 milyon dolar değerinde levrek, 507 milyon dolar çipura ve 497 milyon dolar Türk somonu ihracatı gerçekleşti. Ayrıca hayvansal sektör ihracatında su ürünlerinin payının yüzde 52 olduğu belirtildi. Kızıltan, 2027 sonu için hedefin 2,5 milyar dolar ihracat olduğunu ve bu artışta Türk somonunun önemli rol oynayacağı öngörüsünü paylaştı.
Çift kabuklu üretimindeki gelişmeler
Şükrü Yıldırım toplantıda çift kabuklu türlerdeki potansiyel ve gelişmeyi değerlendirdi. Yıldırım, midyenin geleneksel tüketiminin (özellikle midye dolma) yaygınlaşmasının ardından, son 10-15 yılda çift kabuklu üretiminde önemli bir artış yaşandığını söyledi. Mevcut kurulumların bölgesel dağılımı hakkında Yıldırım, Marmara Bölgesi'nde 30, Ege Bölgesi'nde 18 ve Karadeniz Bölgesi'nde 3 firmanın üretim tesisi bulunduğunu; bu sayının devlet destekleriyle artırılması gerektiğini vurguladı.
Toplantı, sektör temsilcilerinin üretim planlaması, ihracat hedefleri ve çift kabuklu üretiminin yaygınlaştırılması konularında değerlendirmelerde bulunmasıyla sona erdi. Etkinlik, sektörün hem iç pazarda hem de küresel pazarda rekabetçi ve sürdürülebilir bir büyüme hedeflediğine dair önemli mesajlar verdi.